© THINKSTOCK
© THINKSTOCK © UNKNOWN

IJs met geflambeerde kersen

Wat is het belangrijkste van een kerstdiner? Nee, niet de kalkoen die de supermarkten ons door de strot proberen te duwen en die net als vee-industriekip een ellendig leven heeft gehad. Ook de drank niet, al verschillen de meningen hierover. Voorafje dan? Borrelhappen? Nou nee. Gezelligheid, ja natuurlijk, maar vooral: het toetje.

IngrediëntenVoor 4 personen:
1 of 2 potten ontpitte kersen op siroop (samen 700 g netto)
ca. 2 eetl. witte basterdsuiker
3 volle theel. aardappelmeel
ca. 50 ml kirsch (of andere drank met 40 procent alcohol)
4 bolletjes (vanille)roomijs
(4 eetl. geroosterd amandelschaafsel)
geklopte slagroomBavaroises, parfaits, merin-gues, panna cotta, sabayons: het lijkt bijna een wedstrijd om toetjes te verzinnen die niet kunnen lukken. En als het dan toch te eng lijkt of bij het proberen al misgaat, kopen we ze maar kant-en-klaar. Jammer, want waar zijn die kersttoetjes van vroeger gebleven? Die altijd geslaagde, altijd lekkere, traditionele zoete zaligheden? Zoals ijs met warme chocoladesaus (simpel: pure chocolade met wat water al roerend laten smelten), verse vruchtensalade met lobbige room (en likeur!), chipolata-, bitterkoekjes- en chocoladepudding of (supersnel en simpel) warme kersen met ijs. Geflambeerd natuurlijk, voor het feestgevoel. Flamberen kan overigens alleen met drank die voldoende (rond 40 procent) alcohol bevat. Kirsch, gedistilleerd uit kersen, is klassiek, maar bijvoorbeeld cognac, wodka of likeur werken ook: likeur is al zoet, gebruik iets minder suiker. Flamberen in de keuken? Doe wel de afzuigkap uit.

Laat de kersen uitlekken in een zeef boven een pannetje. Roer de basterdsuiker door de kersensiroop en breng aan de kook. Roer intussen het aardappelmeel met drie eetlepels koud water glad. Draai het vuur laag. Voeg het aardappelmeelmengsel al roerend toe aan de kersensiroop. Blijf roeren tot de saus gebonden is, laat ongeveer een halve minuut zachtjes doorkoken. Doe de kersen erbij. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast. Warm vlak voor het serveren de kersensaus al roerend nog even goed door, laat niet meer koken. Verdeel over warme bordjes/schaaltjes en breng ze naar binnen. Flamberen: doe het licht uit. Schenk de drank in een metalen opscheplepel en verwarm ongeveer een halve minuut boven een kaarsvlam. Houd de lepel iets schuin zodat de vlam in de lepel slaat (als dat niet meteen lukt, verwarm je nog even) en schenk de brandende alcohol over de kersen. Schep op elk bord een bolletje ijs als de vlammen uitgebrand zijn, bestrooi eventueel met amandelen en geef er slagroom bij.