Doperwtjes met worteltjes
© UNKNOWN

Doperwtjes met worteltjes

Op Twitter hoor je nog eens wat. Zo verklapte collega-culi 'Eetschrijver' mij onlangs via het nieuwe medium dat Geert Wilders' lievelingseten bestaat uit doperwtjes met worteltjes uit een pot. Van Hak. Dat had hij overigens ruim twee jaar eerder gelezen in een interview met 'onze nationale mozartkugel' in de Volkskrant.

Ingrediënten1 à 2 bossen worteltjes
flinke scheut olijfolie
teentje knoflook, fijngehakt
halve citroen
bosje platte peterselie
peper en zoutIk zocht het citaat even voor u op:
'Het lekkerst zijn aardappelen met jus, een flinke gehaktbal of saucijs, en erwtjes en worteltjes. Gewoon, eenvoudig eten. Er gaat niets boven de erwtjes en worteltjes uit een pot van Hak. Ja, die hebben een unieke smaak, die krijg je vers niet.'

'Wat dapper dat iemand met een dergelijke culinaire wansmaak daarvoor gewoon durft uit te komen', was het eerste dat in mij opkwam. En vervolgens bedacht ik: dat contrast tussen die oranje worteltjes en groene doperwtjes samengepropt in zo'n veel te nauwe pot; daar dringt zich wel héél opzichtig de vergelijking met de Nederlandse multiculturele samenleving op, nietwaar? En zou Wilders dat wel beseffen? En zo ja, heeft dan zijn uitspraak eigenlijk iets diepers te betekenen? Waarschijnlijk niet, helaas.
 
En ten derde moest ik denken aan het nieuwtje dat afgelopen week door de nationale media golfde: het eten van  Hollandse pot zou de spermaproductie bevorderen. Ik geloof daar overigens niets van, want ik vreet me regelmatig klem aan Hollandse pot, en produceer nog steeds geen sperma van betekenis. Trouwens, Wilders heeft geen  kinderen, dus trek uw eigen conclusies.

Alle gekheid op een stokje, maar gekookte worteltjes zijn natuurlijk beslist niet te eten, of ze nu uit een pot komen of uit uw eigen pan.  Het koken transformeert de op zich sympathieke rauwe en frisse wortel tot een hap wee, laf babyvoedsel. Maar goed, rauwe wortels zijn bij koud weer wel erg... rauw.

Roosteren in de oven maakt er een hartige delicatesse van, zelfs voor moeilijk etende kinderen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de worteltjes en snijd ze schuin in stukken van 3 centimeter. Hussel de worteltjes in een kom met de olie, zout en peper. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel de stukken wortel daarover. Rooster alles een minuut of twintig in de oven. Schep de laatste minuten de knoflook erdoor. Doe de worteltjes terug in de kom, sprenkel er een paar druppels citroensap over en hussel de fijngesneden peterselie erdoor.