Rood stempotlood en stembiljet
Rood stempotlood en stembiljet © ANP

Plasterk onderzoekt elektronisch stemmen

Het wordt tijd om de discussie over het elektronisch stemmen weer op te pakken. De technieken zijn vooruit gegaan. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

Hij wil daarom een experiment met nieuwe stembiljetten in de ijskast zetten. Er komt een commissie die zich over het elektronisch stemmen gaat buigen. Vanuit de Tweede Kamer was er nadrukkelijk vraag naar de mogelijkheden om elektronisch te gaan stemmen, met name van de VVD.

Gemeenteraadsverkiezingen 
De gemeenteraadsverkiezingen van 2014, aanvankelijk gepland op woensdag 5 maart, gaan plaatshebben op woensdag 19 maart, zo bleek woensdag. Aswoensdag valt op 5 maart en dan moeten nogal wat mensen bijkomen van het carnaval.

Pierre Heijnen van de PvdA vindt dat burgemeesters alert moeten zijn op verkiezingscampagnes die schijnbaar heel veel geld hebben gekost. Hij denkt dan aan grote reclameborden en vliegtuigjes, zei hij, zaken waarvan je je volgens hem kunt afvragen: hoe is dat betaald? Plasterk wees erop dat het al de taak van de burgemeester is om erop toe te zien dat alles ordelijk verloopt.

De bewindsman gaat verder advies aan de Raad van State vragen over het verschijnsel lijstverbinding, waardoor een stem bij een andere partij kan terechtkomen dan waarop die is uitgebracht. VVD en D66 vinden dat niet zuiver democratisch, hoewel lijstverbingingen wel altijd vooraf bekend zijn.