Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een werkbezoek aan tomatenkwekerij Lans. De minister liet zich in het kassengebied van het Westland onder meer informeren over de arbeidsomstandigheden.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een werkbezoek aan tomatenkwekerij Lans. De minister liet zich in het kassengebied van het Westland onder meer informeren over de arbeidsomstandigheden. © ANP

Asscher: voorlopig geen vrije werkvergunning voor Kroaat

Kroaten kunnen niet meteen in Nederland aan de slag als Kroatië op 1 juli van dit jaar lid van de Europese Unie wordt. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken wil uitstel van het vrij verkeer voor werknemers voor Kroaten, meldt de Volkskrant.

De maximale termijn voor het dichthouden van de grens is zeven jaar. Kroaten moeten dan, net als nu, een vergunning aanvragen voordat ze in Nederland mogen werken. Het kabinet moet binnenkort een besluit nemen over het voorstel van Asscher.  

Asscher wil de grenzen voorlopig voor Kroaten dichthouden met het oog op de hoge werkloosheid in Nederland. Ook heeft Nederland volgens hem de afgelopen jaren moeite gehad de toestroom werknemers uit andere nieuwe EU-lidstaten te verwerken. De toestroom van met name Polen was veel groter dan verwacht. Er werden enkele tienduizenden verwacht, het zijn er nu naar schatting meer dan 200 duizend.

Nederland heeft na toetreding van Roemenië en Bulgarije de grenzen ook gesloten gehouden voor werknemers uit die landen. De maximale termijn daarvoor loopt op 1 januari 2014 af. Dan mogen inwoners uit die landen zonder vergunning in Nederland aan de slag.