Afghaanse agentes luisteren naar een speech voorafgaand aan de uitreiking van hun politiediploma's. Er werken inmiddels 32 vrouwen bij de politiein Kunduz
Afghaanse agentes luisteren naar een speech voorafgaand aan de uitreiking van hun politiediploma's. Er werken inmiddels 32 vrouwen bij de politiein Kunduz © ANP

Nederland draagt politieschool Kunduz in juli over aan Afghanen

Nederland draagt het politietrainingscentrum in Kunduz in juli dit jaar al over aan de Afghanen. Daarna blijven zij (samen met de Duitsers) nog wel betrokken, maar ze zullen zich niet meer bemoeien met de opleiding van de Afghaanse agenten. Dat meldt de NOS.

De afgelopen dagen was minister Opstelten van Veiligheid en Justitie samen met nationaal korpschef Bouman op bezoek in Kabul en Kunduz. De minister zegt er alle vertrouwen in te hebben, dat alles ook na het vertrek van de Nederlanders in 2014 goed zal blijven draaien.

Vanaf het begin is de Nederlandse inzet erop gericht geweest de Afghanen het trainingscentrum zelf te laten runnen. Nu al worden alle trainingen door Afghanen gegeven, de Nederlanders doen alleen nog coaching.