Minister Stef Blok van Wonen tijdens het debat in de Tweede Kamer over het woningakkoord
Minister Stef Blok van Wonen tijdens het debat in de Tweede Kamer over het woningakkoord © ANP

Kater voor CDA op Aswoensdag

Het nieuwe woonakkoord over huren, een heffing voor corporaties en hypotheekregels heeft in de Tweede Kamer inmiddels de naam Aswoensdagakkoord gekregen, naar de dag waarop de fracties van D66, ChristenUnie en SGP ermee instemden. Zij kunnen de woonplannen van het kabinet nu ook in de Eerste Kamer een meerderheid bezorgen, nu het CDA dat niet van plan is.

Woonminister Stef Blok gaf eerder overleg erover met het hevig oppositie bedrijvende CDA op. 'Aswoensdag is de dag waarop je met een zwaar hoofd terugkijkt op de leuke dagen die je daarvoor had', aldus Kamerlid voor het CDA Raymond Knops woensdagavond tijdens het debat over de huurverhoging.

Op zich is hij niet tegen inkomensafhankelijke huren nu die wat lager uitpakken, maar hij kan dit niet los zien van zijn zorgen over de investeringsmogelijkheden van de corporaties die toch nog een heffing van 1,7 miljard moeten opbrengen. Omdat er nog te veel onduidelijk is en alles nog doorgerekend moet worden, stemt het CDA donderdag tegen de huurverhoging.

Behalve het CDA vinden ook PVV en GroenLinks nog diverse punten in het akkoord erg onduidelijk. Maar ook de SGP, die zelf meewerkte aan het Aswoensdagakkoord, heeft nog grote zorgen over de investeringscapaciteit die overblijft na de verhuurdersheffing.