Bram van Ojik.
Bram van Ojik. © ANP

GroenLinks tegen verkoop wapens aan Jordanië

GroenLinks is tegen de verkoop van overtollig militair materieel aan Jordanië. Het ministerie van Defensie wil 60 Cheetah-pantserrupsvoertuigen, munitie, radarsystemen, luchtdoelkanonnen en onderstellen van tanks naar Jordanië exporteren. Daarmee is een bedrag van 21 miljoen euro gemoeid.

Volgens fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks is 'het onrustiger dan ooit' in het Arabische land. De oppositie wordt steeds meer de mond gesnoerd en betogingen voor hervormingen worden onderdrukt, aldus Van Ojik. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat akkoord met de leverantie aan Jordanië.

Van Ojik noemt het beleid van het kabinet inconsistent en kortzichtig. 'Aan de ene kant maakt dit kabinet zich zorgen over de ontwikkelingen in de Arabische regio en de gewelddadige aanpak van demonstraties, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Aan de andere kant verkoopt de minister doodleuk wapens die kunnen worden ingezet voor gewelddadige acties.'

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel over het wapenexportbeleid.