Kamer wil juridische actie tegen ex-top SNS
© ANP

Kamer wil juridische actie tegen ex-top SNS

PvdA, SP, CDA, D66 en 50Plus willen van het kabinet weten of juridische stappen tegen de voormalige top van SNS mogelijk zijn.

Vrijdagochtend zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat er geen stappen zouden worden ondernomen, maar 's middags sprak premier Mark Rutte van mismanagement. Als er inderdaad sprake was van mismanagement, dan biedt dat volgens het CDA juridische mogelijkheden om de oude top aansprakelijk te stellen.

De SP wil ook dat de top individueel aansprakelijk wordt gesteld als daar inderdaad een grond voor is. 'Daar zijn wij een groot voorstander van.' Het (mis)management moet daarom tot op de bodem worden uitgezocht, aldus Arnold Merkies.

Ook 50Plus-leider Henk Krol pleit voor juridische stappen tegen de voormalige top. 'Ook 50Plus wil dat de top van SNS indien mogelijk juridisch wordt aangepakt', schrijft Krol op Twitter.

Wouter Koolmees van D66 zegt dat 'fouten maken niet strafbaar' is. Blijkt er iets van fraude of misleiding, dan heb je inderdaad een zaak, aldus Koolmees, en dan wil ook hij 'actie'. Hij vindt dat er vooralsnog breder moet worden gekeken dan alleen naar de SNS-top. 'Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wat was de rol van raad van toezicht bijvoorbeeld en van de accountant?' Hij wijst erop dat de SNS 2 jaar geleden nog door de zogenoemde stresstesten kwam. 'En wat betekent dat dan?'

Henk Nijboer van de PvdA zegt in een reactie aan de NOS dat het 'geen gemakkelijke klus' zal worden om de SNS-topmensen aansprakelijk te stellen, maar dat hij de minister zal vragen alles te doen wat mogelijk is.

De coalitiepartij wil ook dat Sjoerd van Keulen, voormalig topman bij SNS, zijn functie als voorzitter van Holland Financial Center neerlegt. De stichting Holland Financial Centre (HFC) is een publiek-private samenwerking van de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Nijboer: 'Het is onacceptabel dat iemand die roekeloos andermans geld in gevaar heeft gebracht, aan de top zit en voorzitter is van een club die Nederland weer financieel gezond moet maken.' HFC heeft de NOS laten weten dat Van Keulen in mei na het aflopen van zijn eerste termijn zijn functie als voorzitter zal neerleggen.