Gerard Schouw (D66): 'Als je niet uitkijkt weten ze straks alles van je'
Gerard Schouw (D66): 'Als je niet uitkijkt weten ze straks alles van je' © ANP

D66: grondig onderzoek naar Veiligheid en Justitie

D66 wil een grondig onderzoek naar de concentratie van verantwoordelijkheden op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De partij gaat dat inbrengen tijdens de behandeling van de begroting van dit ministerie, later deze week.

Vroeger waren meerdere taken van dit departement verdeeld over twee ministeries (Justitie en Binnenlandse Zaken) en was er nog weleens gezond onderling commentaar. Maar sinds met name de politietaak ondergebracht is op Veiligheid en Justitie, is deze vorm van controle natuurlijk verdwenen, aldus Gerard Schouw van D66.

Daarbij komt dat twee bewindslieden van de VVD er samen de scepter zwaaien, in het oude en in het nieuwe kabinet. Een instelling als de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zou eens moeten onderzoeken of zo'n 'bastion' wel helemaal verantwoord is, vindt Schouw.

Het Kamerlid zit ook een beetje in de piepzak over onze privacy. Volgens hem kan die onder druk komen te staan door een nietsontziende wens om boeven te vangen. 'Als je niet uitkijkt weten ze straks alles van je.' Schouw wil daarom dat het College Bescherming Persoonsgegevens meer mensen en mogelijkheden krijgt, onder meer om boetes te kunnen opleggen tegen overheden en bedrijven die het niet zo nauw nemen met de privacy. Die mogelijkheid heeft het college nu niet.

Magda Berndsen van D66 wil deze week opheldering over het feit dat er zo weinig strafzaken worden opgelost en er ook zoveel op de plank blijven liggen.