Premier Mark Rutte in de Ridderzaal op Prinsjesdag. Naast hem minister Verhagen.
Premier Mark Rutte in de Ridderzaal op Prinsjesdag. Naast hem minister Verhagen. © AP

Rutte over formatie: 'Je moet elkaar wat gunnen'

Het formeren nieuwe stijl, waarbij de Tweede Kamer het initiatief neemt en niet meer de koningin, 'loopt eigenlijk heel goed'. Dat zei premier en VVD-leider Mark Rutte woensdag na de laatste vergadering van de huidige Kamer.

Rutte wilde nog niet vooruitlopen op de formatie, die vrijdag begint nadat de Kamer morgen heeft gedebatteerd over de verkiezingsuitslag en een of meerdere informateur(s) heeft aangwezen. Wel liet hij doorschemeren dat PvdA en VVD bereid zijn tot een uitruil van belangrijke onderwerpen voor het uiteindelijke regeerakkoord. 'Je moet elkaar wat gunnen', aldus Rutte.

De premier zei ook dat de onderhandelaars tijdens de formatie niet tussentijds openheid van zaken gaan geven over 'deelresultaten'. 'Anders krijg je dat de achterban zich gaat roeren. Beter is het om een eindresultaat te laten zien zodat je ook kan aangeven wat de afwegingen zijn geweest.'

Hij ging niet in op de vraag welke kwesties hij eventueel aan de PvdA zou willen laten. 'De formatie begint pas vrijdag', zei hij daarover. Volgens Rutte vinden hij en Samsom het beiden belangrijk dat het kabinet gaat bestaan uit 'hele goede mensen', die dan ook de ruimte moeten krijgen om zelf invulling te geven aan het beleid. Alles van tevoren op papier zetten, duidt op een soort 'gestold wantrouwen', zei Rutte.

De twee politici hoeven het niet alleen uit te vechten. Informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zitten ook aan tafel, evenals de zogeheten secondanten Stef Blok (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Rutte zei ook dat hij vertrouwen heeft in Wouter Bos als informateur. 'Bos is een goede informateur. Ik heb hem vroeger als oppositieleider ook gesteund in zijn kordate optreden tijdens de kredietcrisis als minister van Financiën.'