Minister van Financiën Jan Kees de Jager (R) presenteert Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het koffertje met de miljoenennota in de Tweede Kamer tijdens Prinsjesdag.
Minister van Financiën Jan Kees de Jager (R) presenteert Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het koffertje met de miljoenennota in de Tweede Kamer tijdens Prinsjesdag. © ANP

Gezocht: Vernieuwingsgezinde Kamervoorzitter (m/v)

Vernieuwingsgezindheid, een gedegen parlementaire ervaring, managementcapaciteiten en een gevoel voor ontwikkelingen in de samenleving. Dit zijn kwaliteiten en eigenschappen die de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer moet hebben, zo staat te lezen in de vandaag openbaar gemaakte profielschets.

De opvolger van Gerdi Verbeet moet volgens de profielschets kunnen leidinggeven aan het Kamerwerk 'niet alleen met inhoudelijke kennis van zaken en politiek, maar ook met begrip voor de mogelijkheden van het ambtelijk apparaat'. Nodig zijn verder: sociale en contactuele vaardigheden, gezag en gevoel voor ontwikkelingen in de samenleving die van belang zijn voor de democratie.

Morgen zal de nieuwe Tweede Kamer de profielschets vaststellen. Daarna kunnen Kamerleden solliciteren voor de functie. Volgende week beslist de Kamer door te stemmen wie de nieuwe voorzitter wordt.

Formeel gezien heeft de Kamervoorzitter vier hoofdtaken: het leiden van de werkzaamheden van de Kamer en die van het Presidium; zorgen dat het Reglement van Orde wordt nageleefd; het uitvoeren van door de Kamer genomen besluiten; en het vertegenwoordigen van de Kamer in binnen- en buitenland.

Vandaag neemt de Tweede Kamer afscheid van Verbeet. Ze was voorzitter sinds december 2006.