Onze Taal betreurt berichtgeving troonrede
© ANP

Onze Taal betreurt berichtgeving troonrede

Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, betreurt de berichtgeving over zijn uitspraken over de troonrede. Dat meldt hij zaterdagavond. Volgens de directeur heeft hij niet gezegd dat de toon van de troonrede dit jaar 'somber' is en als hij die indruk heeft gewekt, betreurt hij dat.

Het Genootschap kijkt de troonrede na op taalkundige onvolkomenheden. Zaterdag liet Smulders zich in een gesprek met Omroep Brabant uit over de tekst die de vorstin dinsdag in de Ridderzaal zal uitspreken. Op de vraag: 'Maar wel somber natuurlijk, het is wel crisis, hè?', antwoordde Smulders: 'Dat wel.' Volgens Onze Taal reageerde de directeur daarmee op het laatste deel van de vraag.

Omroep Brabant tekende op uit de mond van Smulders dat de troonrede van dit jaar niet alleen bestaat uit vrijblijvende opmerkingen. Volgens hem zou je kunnen verwachten dat de troonrede dit jaar uit 'nietszeggende clichés' bestaat omdat er nog geen nieuwe regering is, aldus de omroep, maar dat valt mee.

Smulders vertelde Omroep Brabant ook dat de koningin nog weleens iets aan de troonrede verandert. 'Volgens hem gaat het dan ook wel om inhoudelijke dingen', vernam de omroep. De directeur heeft geen direct contact meer met de premier over de troonrede. Met Ruud Lubbers en Wim Kok had hij dat wel. Kok 'was nogal nors en had zo'n houding van: 'het zal wel weer niet goed zijn.'

De Rijksvoorlichtingsdienst is er niet blij mee. Het Genootschap heeft de 'vertrouwelijkheid geschonden'. Ook zouden de mededelingen van Smulders niet alleen over de taal gaan, maar ook iets suggereren over de toonzetting. In een verklaring stelt Onze Taal: 'Het is allerminst de bedoeling van directeur Smulders geweest het in het Genootschap gestelde vertrouwen te beschamen of de bedoelde vertrouwelijkheid te schenden.'