Jan Kees de Jager en Mark Rutte
Jan Kees de Jager en Mark Rutte © ANP

Politicus van het Jaar: Dit zijn de kanshebbers

Vijf politici maken morgenmiddag kans om verkozen te worden tot Politicus van het Jaar. Dit is een jaarlijkse uitverkiezing van de parlementaire pers, georganiseerd door de NOS. De kanshebbers komen van links, rechts en uit het midden.

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

Jan Kees de Jager - minister van Financiën
Geen politicus was het afgelopen jaar zo vaak op de televisie als De Jager. Telkens moest hij uitleggen hoe serieus de crisis is, hoe belangrijk het is dat de euro wordt gered, en hoe zeer Nederland op begrotingsdiscipline hamert. Dat deed hij onvermoeibaar, en hij leek er nog lol in te hebben ook.

Tijdens de euro-debatten in de Kamer bleek vaak zijn enorme kennisvoorsprong op bijna alle financiële woordvoerders van de Kamerfracties. Niemand die zo makkelijk met moeilijke termen smijt.

Henk Kamp - minister van Sociale Zaken
Alle twaalf de opdrachten die minister Kamp meekreeg uit het regeerakkoord, heeft hij inmiddels afgewerkt.  Het gros ligt voor behandeling bij de Tweede Kamer, sommige al bij de Eerste Kamer. Daarover staan een reeks debatten op de agenda.

Maar Kamp is nog niet klaar. Want wetten moeten ook in de praktijk worden gebracht. Het pensioenakkoord voorop. Opvallend is natuurlijk vooral dat het akkoord politiek draagvlak kreeg door samenwerking van de regeringscoalitie met oppositiepartij PvdA.

Henk Kamp weet de partijen aan zich te binden en partijen die ogenschijnlijk ver van elkaar af liggen toch bij elkaar te brengen.

Emile Roemer - fractievoorzitter van de SP
Twee jaar geleden kende niemand Emile Roemer nog, nu heeft hij zichzelf uitgeroepen tot leider van de oppositie. En trouwens: de SP wil ook graag meeregeren, liet hij maar vast weten. Hij vertolkt het klassieke socialistische geluid vol vuur en met humor.

Helemaal vastgeklonken aan zijn principes is hij trouwens ook niet. Bij de verkiezingscampagne vorig jaar zei hij nog nooit in programma's als Waku Waku op te zullen treden. Maar dit najaar schitterde hij plots bij Linda de Mols 'Ik hou van Holland'.

Mark Rutte - minister-president
Premier Mark Rutte heeft het het meest naar zijn zin als hij - een hand in de zak, kopje thee voor hem - kan debatteren met de Kamer. Hij kent zijn dossiers, noemt moeiteloos percentages en kostenplaatjes op, en wurmt zich taalkundig ogenschijnlijk moeiteloos uit elke hoek waar hij wordt ingedreven.

Rutte mocht dit jaar op bezoek bij Obama en had nauw en intensief overleg met Sarkozy en vooral Merkel over de schuldencrisis. Op Europees vlak haalde Rutte - samen met De Jager - niet alles, maar wel veel binnen. Vooral met dank aan de Duitsers natuurlijk.

Hij kende afgelopen zomer één grote blunder. Hij verrekende zich over de in Brussel gemaakte afspraken. Voor zo'n 50 miljard euro.

Kees van der Staaij - fractievoorzitter van de SGP
Van der Staaij was de opvolger van Bas van der Vlies, het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer. Die rol heeft Van der Staaij moeiteloos overgenomen. Altijd beheerst, en zeer zuiver in het debat. Zelfs Geert Wilders had wat moeite om te reageren op Van der Staaij toen hij hem in de Algemene Beschouwingen uiterst beleefd vroeg om wat beschaafdheid in het debat.

De fractievoorzitter blijft ook tijdens de financiële debatten moeiteloos op de been en kwam daarin met de volgende vergelijking: 'Een wiskundige, een statisticus en een econoom zitten bij elkaar. 'Hoeveel is 2 + 2 eigenlijk', vraagt iemand. 4 natuurlijk, zegt de wiskundige. 'Nou', zegt de statisticus, '4 met een foutmarge van 10 procent.' Waarop de econoom zegt: 'Het antwoord hangt af van de uitkomst die je wilt.'

Politiek talent
Morgenmiddag wordt ook het politieke talent van het jaar bekend. De kanshebbers daarop zijn: Rik Grashoff (Tweede Kamerlid GroenLinks), Jeanine Hennis-Plasschaert (Tweede Kamerlid VVD) en Carola Schouten (Tweede Kamerlid ChristenUnie).