De mannen zaten vast in een voormalige gevangenis van de Amerikanen, bij het Bagram-vliegveld ten noorden van Kabul.
De mannen zaten vast in een voormalige gevangenis van de Amerikanen, bij het Bagram-vliegveld ten noorden van Kabul. © AP

Afghanistan laat 'gevaarlijke' gevangenen vrij, ondanks Amerikaans protest

Afghanistan heeft donderdag 65 gevangenen vrijgelaten die door de Verenigde Staten als 'een groot gevaar' voor Afghanistan en het Midden-Oosten worden gezien. De mannen zaten vast in de Pagram gevangenis, een voormalige Amerikaanse gevangenis bij het Bagram-vliegveld ten noorden van Kabul.

Het zou gaan om Talibanstrijders die volgens de VS vermoedelijk terugkeren naar het slagveld in de strijd met Afghaanse en coalitietroepen.

President Hamid Karzai kondigde de vrijlating enkele weken geleden aan, toen de regering de controle over de gevangenis overnam van Amerikaanse militairen. De VS veroordeelden de Afghaanse keuze om 'gevaarlijke opstandelingen die Afghaans bloed aan hun handen hebben' vrij te laten. De geplande vrijlating was een heikel punt in de verslechterde verhoudingen tussen de VS en Afghanistan.

'Bewijs nooit serieus bekeken'
De VS wilden dat de mannen in Afghanistan zouden worden berecht. Er zouden duidelijke bewijzen tegen hen zijn, waaronder DNA die hen in verband brengt met aanslagen met bermbommen. Volgens Kabul is er echter niet voldoende bewijs. De Amerikaanse ambassade heeft hierover gezegd dat 'het bewijs nooit serieus is bekeken'.

President Karzai heeft de gevangenis tegenover de BBC een 'Taliban-fabriek' genoemd, waar onschuldige mensen zich 'tegen hun eigen land, tegen hun eigen regering' keren.

Vergeleken met sommige Afghaanse gevangenissen is de Parwan een modelgevangenis, maar mensen zijn er soms jarenlang zonder proces vastgehouden. Karzai: 'Het bestaan van deze faciliteit druist in tegen onze grondwet, tegen alle Afghaanse wetten en tegen de soevereiniteit van dit land'.