Onheilspellende berichten over veiligheid Ryanair
© EPA

Onheilspellende berichten over veiligheid Ryanair

De Spaanse regering wil opheldering over enkele incidenten met de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. Het Spaanse ministerie van Verkeer liet maandag weten dat het onmiddellijk wil spreken met eurocommissaris voor Transport Siim Kallas en de Ierse luchtvaartautoriteiten.

Zondag nog moest een toestel van Rayanair een voorzorgslanding maken in Madrid vanwege een technisch probleem. Het toestel was op weg van Beauvais in Frankrijk naar Tenerife. Zaterdag moest een toestel van de Ierse prijsvechter een noodlanding maken in Barcelona.

Onderzoeken
Volgens de Spaanse krant El Mundo zijn er maar liefst 1.201 onderzoeken naar veiligheidsincidenten met low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair geopend tussen januari en juli van dit jaar. Bij 41 inspecties door de Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Aesa) in Spanje het afgelopen jaar werden 51 defecten gevonden, waarvan 15 als 'zeer ernstig' werden geëvalueerd.

Volgens Ryanair-topman O'Leary is er een samenzwering tegen zijn luchtvaartmaatschappij. Maar de feiten spreken niet meteen in O'Leary's voordeel. Het aantal incidenten met Ryanair-toestellen stapelt zich op. Problemen die bij toestellen van Ryanair dit jaar voorkwamen: verkeerde druk in de cabine, noodlandingen wegens brandstoftekort, weigering om mee te werken bij onaangekondigde inspecties door luchtveiligheidsdiensten, afwijken van vluchtplannen, onrechtmatig weigeren om het vliegtuig te boarden. Vooral de brandstofpolitiek van Ryanair baart zorgen.

Piloten liegen volgens O'Leary

Pilotenvakbonden -en organisaties in Ierland, Duitsland en Spanje hebben dit jaar Ryanair er al van beschuldigd dat hun politiek om met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen zo rigoreus toepast dat 'piloten bang zijn om extra brandstof te vragen wanneer ze voelen dat dat wel eens nodig zou kunnen zijn'.

Het antwoord van O'Leary daarop was een rechtzaak tegen de Spaanse pilotenvereniging Sepla, die een officieel onderzoek had geëist naar Ryanairs brandstofpolitiek. O'Leary vervolgt Sepla wegens smaad en valse beschuldigingen.

In een gesprek met een Spaanse krant beticht de topman het Spaanse ministerie van Verkeer ervan een haatcampagne tegen Ryanair na te streven. Daarmee doelt hij ondermeer op een uitspraak van minister Ana Pastor, die onlangs zei: 'Lage kosten is goed, maar weinig veiligheid kunnen we niet gebruiken.'

Ze deed dat naar aanleiding van één van de frappantste incidenten, of beter, het feit dat er drie waren op één dag, en dat die alle drie te maken hadden met te weinig brandstof aan boord van Ryanairtoestellen. Op 26 juli werden drie Ryanair-toestellen met bestemming Madrid wegens onweer naar Valencia afgeleid. De toestellen hadden de noodoproep mayday gelanceerd, omdat hun brandstofpeil een kritisch minimum had bereikt.