Allianz komt met reisverzekering voor ruimtetoeristen
© AP

Allianz komt met reisverzekering voor ruimtetoeristen

De internationale verzekeraar Allianz Global Assistance gaat verzekeringen op de markt brengen voor ruimtetoeristen en commerciële ruimtereizen. Hiermee is de ruimtevaartindustrie voor het eerst verzekerbaar. Een belangrijke doorbraak volgens ISTA, de brancheorganisatie voor commerciële ruimtevaart.

ISTA, de International Space Transport Organisation, sloot afgelopen week een overeenkomst met Allianz, dat in Nederland werkzaam is onder de naam Mondial Assistance. Tot nu toe was geen enkel assurantiebedrijf bereid toeristen en bedrijven die de ruimte in willen te verzekeren.

KLM
Het nieuws wordt vandaag officieel bekendgemaakt op een persbijeenkomst in Den Haag in aanwezigheid van ISTA-directeur Ronald Heister en Richard Branson. Virgin Galactic, Bransons ruimtevaartmaatschappij, zal in oktober 2012 de eerste toeristische ruimtevluchten uitvoeren vanaf een basis in het Amerikaanse New Mexico. In 2014 volgen naar verwachting vluchten vanaf Curaçao, door Space Expedition Curaçao in samenwerking met KLM.

'Eerdere onderhandelingen met verzekeraars zijn een stille dood gestorven', zegt Jacques Happe van ISTA. 'Ze vonden de markt te klein en te specifiek.' Ook bestond juridische onzekerheid bij de assurantiebedrijven over de 'grenzen' van een ruimtereis. 'Bij een gewone reisverzekering staat meestal vast dat je naar het buitenland gaat. Maar als je vertrekt vanuit bijvoorbeeld New Mexico en daar ook weer landt, ben je feitelijk niet buiten de landsgrenzen geweest.'

Nog altijd bestaat in de commerci-ele ruimtevaart onenigheid over waar de ruimte begint. 'Sommigen houden een limiet aan van 70 kilometer hoogte, maar de meesten neigen naar 100 kilometer', aldus Happe.

Training
Bij Virgin Galactic hebben zich inmiddels zo'n 450 gegadigden aangemeld die à raison van 200 duizend dollar een paar uur de ruimte in kunnen. De astrotoeristen krijgen een tweedaagse training waarna ze in anderhalf uur tijd tot 100 kilometer hoogte worden gelanceerd. Vervolgens zweven ze in opnieuw anderhalf uur terug naar de aarde. De ruimtevliegtuigen van Virgin Galactic kunnen twee piloten en zes passagiers bergen.

KLM heeft al tientallen belangstellenden kunnen noteren voor ruimtereizen vanaf Curaçao. Deze worden uitgevoerd door ruimtevliegtuigen met plaats voor een piloot en een toerist. Die zal de aarde kunnen bekijken vanaf ongeveer 60 kilometer hoogte voor de prijs van 'slechts' 70 duizend euro.