Paris SG zakelijk naar laatste acht Champions League
© EPA

Paris SG zakelijk naar laatste acht Champions League

Zakelijk en plichtmatig verzekerde Paris Saint-Germain zich woensdagavond van een plaats bij de laatste acht in de Champions League. De koploper van de Franse competitie speelde voor eigen publiek gelijk tegen tegen Valencia (1-1), dat het eerste duel in Spanje wel verloor (1-2).

De steenrijke eigenaren uit Qatar staken de afgelopen 1,5 jaar een slordige 250 miljoen euro in de selectie van Paris Saint-Germain. Deze enorme investering staat wekelijks nog niet garant voor spectaculair en vermakelijk voetbal, zo bleek ook tijdens de return van de achtste finales van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

Zonder de geschorste Zlatan Ibrahimovic voetbalde de thuisclub met de rekenmachine in de achterzak. Paris Saint-Germain calculeerde en wachtte af. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti liet Valencia het spel maken en koesterde vooral de in Spanje veroverde voorsprong (2-1).

Soms was het genieten als de Braziliaan Lucas of de Argentijnen Javier Pastore en Ezequiel Lavezzi even aanzetten voor een dribbel. De individuele acties leidden nauwelijks tot kansen, ook omdat het drietal weinig oog voor elkaar had.

Valencia had het betere van het spel, maar kon de defensie van de thuisclub nauwelijks in verlegenheid brengen. Roberto Soldado kreeg na 15 minuten een aardige kans, maar stuitte op de onzekere doelman Salvatore Sirigu. Verder had ook hij het lastig tegen de Braziliaanse centrale verdedigers Alex en Thiago Silva.

Leuk voor Gregory van der Wiel was dat hij na 27 minuten de geblesseerde Christophe Jallet mocht aflossen. De van Ajax overgekomen rechtsback speelde dit seizoen ongeveer de helft van alle duels van de gedoodverfde kampioen van Frankrijk. Hij kon tegen Valencia niet helemaal aantonen dat bondscoach Louis van Gaal hem snel weer bij het Nederlands elftal moet halen.

De wedstrijd won aan spanning toen aanvaller Jonas van Valencia in de 55e minuut via het been van Alex plotseling raak schoot (0-1). Net op het moment dat de Spanjaarden vertrouwen kregen in een stunt sloeg Lavezzi namens de thuisploeg toe (1-1). De Argentijn, naar Parijs gekomen voor 40 miljoen euro, verdiende met zijn treffer iets van zijn fikse aankoopbedrag terug.