Dramatisch verlies van Roger Federer.
Dramatisch verlies van Roger Federer. © ANP

Dramatisch verlies Federer in Ahoy

Titelverdediger Roger Federer is vrijdagavond verrassend uitgeschakeld in het ABN AMRO-tennistoernooi. De Fransman Julien Benneteau liet de favoriete Zwitser, in de kwartfinale amper zichzelf, niet in zijn spel komen en zegevierde in twee sets: 6-3 7-5. De partij duurde 1 uur en 20 minuten.

Benneteau maakte indruk met zijn service en uitstekende spreiding, hard en diep. Federer had heel lang geen antwoord. Pas bij 1-4 in de tweede set - na slechts 55 minuten - leek hij een ontsnappingsroute te ontwaren in Ahoy. De Fransman boog echter niet. Op 5-5 werkte hij op eigen opslag drie gamepoints weg en zegevierde alsnog. 'Blij dat ik het zo kon afmaken', was zijn reactie. 'Dit is een droom. Mijn mooiste zege ooit, denk ik.'

Benneteau zei zich erg thuis te voelen in Rotterdam, al vond hij de meeste toeschouwers vrijdagavond wel overduidelijk op de hand van Federer. Dat demotiveerde hem geenszins. Hij achtte de kans bovendien groot dat er zondag een Fransman in de finale staat. Dan moet Gilles Simon in de laatste kwartfinale nog wel even winnen van de Slowaak Martin Klizan. Dan speelt hij in de halve finale tegen Benneteau, de nummer 39 van de wereldranglijst.