Tom Meeusen.
Tom Meeusen. © PHOTO NEWS

Groot dopingonderzoek rond Belgische arts

In België is een grootscheeps onderzoek opgestart naar aanleiding van de dopingzaak rond veldrijder Tom Meeusen. Het Leuvense gerechtshof wil tientallen patiënten van dokter Chris Mertens horen, zowel recreatiesporters als profs. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

'Vorige week zijn er negentien sporters ondervraagd, onder wie verschillende renners en vijf profs', meldt het gerecht. 'Wij voeren een grondig onderzoek.'

De dopingzaak rond Meeusen en zijn dokter barstte eind 2012 los nadat de federale politie de camper van Meeusen - die op weg was naar de veldrit in Diegem - liet stoppen. Meeusen mocht nadien van de Belgische Wielerbond niet starten in de wereldbekerveldrit van Rome omdat hij genoemd was (als getuige) in een dopingzaak, maar beweerde zelf onschuldig te zijn uit.

'Het gerecht wil eigenlijk elke sporter horen die sinds 2007 bij de dokter op consult ging. De speurders zijn vooral geïnteresseerd in de zogenaamde ozontherapie die de dokter gebruikte om zijn renners scherp te krijgen', meldt HLN.

'Strikt genomen is zo'n therapie geen doping op zich. Maar ze wordt heel vaak gebruikt in combinatie met andere middelen die wel verboden zijn. Dat wordt onderzocht'. Volgens de krant zouden deze week vijf profrenners zich gemeld hebben bij de politie.