De Australische Olympische ploeg bij de Spelen van 2012 in Londen.
De Australische Olympische ploeg bij de Spelen van 2012 in Londen. © EPA

Dopinggebruik 'wijdverbreid' in Australië

In de Australische sportwereld wordt op grote schaal doping gebruikt. Dat bleek donderdag uit onderzoek van de Australische overheid naar doping en matchfixing in de sport.

De Australian Crime Commission noemt het gebruik van illegale substanties 'wijdverbreid' en meldt dat dat bovendien vaak gefaciliteerd wordt door de georganiseerde misdaad. Door dergelijke banden met criminelen hebben dopinggerelateerde clubs en sporters mogelijk ook met matchfixing te maken, stelt Jason Clare, minister van Binnenlandse Zaken. Details over omkoping in de sportwereld gaf hij niet.

Volgens sportminister Kate Lundy start de overheid een offensief om dopinggebruik en matchfixing uit te roeien. Ze moedigt sportbonden aan om speciale 'integriteitscommissies' in het leven te roepen en vraagt de Australische antidopingorganisatie en rechtshandhavingsbureaus om orde op zaken te stellen. 'Als je vals wilt spelen, pakken we je en als je de uitslag van een sportwedstrijd wilt manipuleren, pakken we je ook', aldus Lundy.