Jeremain Lens viert de 1-0 met Maher.
Jeremain Lens viert de 1-0 met Maher. © AFP

Jeugdig Oranje laat Italië ontsnappen

In een bijna ongekend jonge formatie zorgde het Nederlands elftal woensdagavond bijna voor een primeur. Oranje leek na 11 mislukte pogingen eindelijk eens een oefenwedstrijd te winnen van Italië, dat in blessuretijd echter alsnog toesloeg (1-1).

Op de spekgladde grasmat van de ArenA bleef het jongste Nederlands elftal sinds 100 jaar lang meer dan aardig overeind tegen de finalist van het laatste EK. Bondscoach Louis van Gaal koos voor 7 basisspelers die komende zomer graag met Jong Oranje op het EK in Israël uitkomen. Maar liefst 8 internationals van de eerste keus tegen Italië zijn nog actief in de eredivisie. Nederlandser kon bijna niet, en dat allemaal in het nieuwe rood-wit-blauwe uitshirt.

Van Gaal kreeg afgelopen week de lachers op zijn hand toen hij stelde dat de eredivisie in veel facetten niet onder deed voor de Serie A. Op basis van deze oefeninterland kreeg hij geen ongelijk. De acteurs van de thuisploeg speelden niet vol op de aanval, beducht voor de vlijmscherpe counters van Italië als ze waarschijnlijk waren. Ze kregen wel de beste kansen. Adam Maher stuitte tot twee keer toe op Gianluigi Buffon. Ook Kevin Strootman kon de uitstekende doelman van Italië niet passeren.

Buffon moest na 33 minuten uiteindelijk het antwoord schuldig blijven op een inzet van Jeremain Lens, die alweer zijn 5e treffer in 9 interlands mocht vieren (1-0). Italië kreeg voor rust slechts een redelijke mogelijkheid. Mario Balotelli schoot over op aangeven van Andrea Pirlo, misschien wel nog steeds de meest stijlvolle middenvelder op de Europese velden.

Van Gaal bracht na de rust Arjen Robben voor Robin van Persie, de enige basisspeler die ook op het laatste EK tot de eerste keus behoorde. Jordy Clasie moest plaatsmaken voor Jonathan de Guzman, die dus net als Daley Blind en Ola John debuteerde. Oranje bleef domineren en als het even fout dreigde te gaan, waren daar bijna altijd Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. Thuis voor de televisie zag trainer Ronald Koeman van Feyenoord dat zijn twee pupillen samen uitstekend uit de voeten kunnen centraal in de defensie.

Lens en Robben misten kansen om Oranje verder op voorsprong te zetten. Het Nederlands elftal leek op weg naar een zege, totdat invaller Marco Verratti in blessuretijd alsnog toesloeg. Ondanks deze domper kreeg bondscoach Van Gaal toch voor elkaar dat de 12 afwezige ervaren internationals in de aanloop naar de kwalificatieduels eind maart met Estland en Roemenië veel moeten brengen om weer in aanmerking te komen voor een basisplaats.