Riechedly Bazoer (links).
Riechedly Bazoer (links). © EPA

Ruimte op Links: 'Dat gesleep met kinderen getuigt van een intense triestheid'

De 16-jarige Riechedly Bazoer vertrekt naar Ajax. Het herenakkoord dat Ajax, Feyenoord en PSV ooit sloten om niet elkaars talenten over te nemen, is allang waardeloos, schrijft Willem Vissers. 'Alleen al zo'n krantenzinnetje als 'de zaakwaarnemers van Riechedly Bazoer', is weerzinwekkend.'

In de afdeling kinderhandel anno 2012 vandaag de aflevering over Riechedly Bazoer. Voetbaltalent, net 16 jaar, centrale verdediger, eventueel middenvelder. PSV is woedend omdat hij naar rivaal Ajax vertrekt, tegen een opleidingsvergoeding van pakweg 90 duizend euro. Hij genoot ruim zes jaar scholing van PSV.

Riechedly Bazoer is nog een kind. Op 11 oktober twittert hij: 'Tomorrow is my birthday.' Later op die dag omschrijft hij het bereiken van de brommergerechtigde leeftijd met groeiend enthousiasme. Hij kan bijna niet wachten: 'Over 2 uurtjes jarig'. En dan, als het zover is: 'It's my birthday.'

Eigendom
PSV ontdekte de jongen in Utrecht. Hij is afkomstig van Elinkwijk en vertrok als 10-jarige naar PSV. Daar doorliep hij de jeugdploegen D3, D2, D1, C2, C1 en B1. Nu speelt hij in A1. Dat staat allemaal keurig op de site van PSV, dat hem blijkbaar nog een beetje als 'eigendom' beschouwt. De afwikkeling van de zaak is niet afgerond, vandaar.

Misschien was Bazoer ook zo blij om 16 jaar te worden omdat hij vanaf dat moment officieel een zaakwaarnemer mocht hebben. Het managementbureau Forza Sports Group, dat zich vooral richt op jeugd, meldt op 30 oktober met onverholen trots dat Bazoer zich verbonden heeft aan het kantoor uit Amsterdam.

Het onderhandelen kon beginnen. Een 16-jarige mag een écht contract tekenen. Bazoer had ook naar Manchester City gekund, naar het schijnt, of naar Chelsea. Hij geldt als een van de grootste talenten in zijn leeftijdscategorie. In samenspraak met zijn zaakwaarnemers besloten hij en zijn familie te kiezen voor Ajax. Een talent kan het pensioen van de familie zijn.

Klinkende namen
Het motief voor de overstap: bij Ajax zitten jeugdtrainers met klinkende namen, bij Ajax krijgt hij meer kansen, want bij Ajax breken meer jeugdspelers door dan bij 'koopclub' PSV. Te zijner tijd, als hij debuteert in het eerste elftal, zal Ajax pochen met alweer een zelf opgeleide speler, al is die dan pas relatief kort in Amsterdam actief. De veelgeprezen opleiding is blijkbaar nog lang niet geweldig, want Ajax haalt de laatste tijd overal spelertjes vandaan. Maar dit terzijde.

Vrijwel elke topclub doet mee aan de migratie van toptalent. Clubs die bij elkaar 'shoppen', die jongens uit Scandinavië of van de Balkan binden, clubs die bang zijn dat de Engelse veelvraten hun beste talenten wegkapen.

Eens beloofden Ajax, Feyenoord en PSV plechtig om in ieder geval niet elkaars talenten over te nemen. Ze sloten een herenakkoord over kinderen. Dat akkoord is allang waardeloos, ook omdat het een kind vrij staat te verhuizen naar een andere club, hoe vervelend die ene club dat ook vindt.

Zaakwaarnemers
Hoe begrijpelijk al die transfers ook zijn, gezien het belang van opleiding voor het Nederlandse clubvoetbal en het belang van het individuele kind, ze getuigen ook van een intense triestheid. Dat gesleep met kinderen, van Utrecht naar Eindhoven, van Eindhoven naar Amsterdam en wie weet waarheen straks weer. Die boosheid van directeuren, de onderlinge verwijten, het geslijm van zaakwaarnemers. Alleen al zo'n krantenzinnetje als 'de zaakwaarnemers van Riechedly Bazoer', is weerzinwekkend.

Op 27 augustus twittert Bazoer, nogal toepasselijk: 'Raak nooit gehecht aan iets waar je niet van weg kunt lopen...'

Het is alsof hij zich dan al voorbereidt op de grotemensenwereld, alsof hij afscheid neemt van zijn jeugd. Want je zult je als voetbaltalent maar hechten aan één plek, aan één club.

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant. Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl. Twitter: @vkwillemvissers