Voetbalvrouwen naar EK 2013 in Zweden
© Pro Shots

Voetbalvrouwen naar EK 2013 in Zweden

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam heeft woensdag zekerheid verkregen over deelname aan het Europees kampioenschap volgend jaar in Zweden. Oranje was in het kwalificatiereeks al uitgespeeld en was afhankelijk van andere resultaten om zich als beste nummer 2 direct te kunnen plaatsen voor het EK. Het doelsaldo van +18 van de ploeg van bondscoach Roger Reijners was uiteindelijk doorslaggevend.

Met gastland Zweden en Nederland hebben ook de zeven poulewinnaars zich gekwalificeerd voor het EK. De zes nummers 2 strijden in een play-offronde om de laatste drie EK-tickets. De loting voor het eindtoernooi vindt op 9 november plaats. Het EK is van 10 tot en met 28 juli in zeven Zweedse steden.

In 2009 bereikten Oranje het eindtoernooi via de play-offs. Destijds haalde Nederland tijdens het EK-debuut in Finland de halve eindstrijd.

Bondscoach Roger Reijners was blij met de rechtstreekse toelating. 'Dit hebben we ook verdiend. We hebben een prima kwalificatie gespeeld en daarin 19 punten gehaald. Dan hoor je erbij. Deelname aan het EK is cruciaal voor de ontwikkeling van ons team én het vrouwenvoetbal in zijn algemeenheid. In Nederland is vrouwenvoetbal inmiddels de grootste teamsport, groter dan hockey. Op termijn willen we aanhaken bij de wereldtop. Dit is een belangrijke stap.'