Volleybalcoach Edwin Benne.
Volleybalcoach Edwin Benne. © ANP

Volleyballers plaatsen zich voor EK 2013

De Nederlandse volleyballers hebben zich rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in 2013. De ploeg van bondscoach Edwin Benne stelde deelname aan de titelstrijd in Polen en Denemarken veilig door zondag in Tallinn met overtuigende cijfers van Estland te winnen: 3-0 (25-22 25-16 25-18).

België leek aanvankelijk op weg om zich als nummer 1 van de poule direct te plaatsen voor het EK, maar dat land verloor zaterdag verrassend van gastland Estland (1-3). Nederland, dat zaterdag wel aan zijn plicht voldeed door Israël weg te spelen met 3-0, kreeg daardoor de kans om het zondag af te maken tegen Estland. De zege van 3-0 was voldoende om België voor te blijven in de stand en bovenaan te eindigen. De Belgen zijn veroordeeld tot het spelen van play-offs.

De Nederlandse volleybalsters hadden zich zaterdag al verzekerd van deelname aan het EK 2013 voor vrouwen in Duitsland en Zwitserland. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen maakte zondag de hegemonie in kwalificatiegroep B nog eens duidelijk door in het laatste duel Griekenland met 3-0 te verslaan (25-21 25-16 25-18).