Johan Aantjes.
Johan Aantjes. © ANP

Waterpoloërs kunnen niet stunten tegen Montenegro

De Nederlandse waterpoloërs zijn er niet in geslaagd het olympisch kwalificatietoernooi in Edmonton te beginnen met een enorme stunt. Oranje verloor zijn openingsduel vandaag in de Canadese stad tegen Montenegro, een medaillekandidaat in Londen, met 6-12.

Weggespeeld werd het jonge team van bondscoach Johan Aantjes niet. In de eerste en vierde periode was Nederland zelfs redelijk gelijkwaardig aan de sterke Montenegrijnen: 1-2 2-4 1-4 2-2. Tjerk Kramer was topscorer met twee treffers.

De andere doelpunten kwamen op naam van Roeland Spijker, Robin Lindhout, Thomas Lucas en Luuk Gielen. De laatste zette de outsider in het OKT zelfs op voorsprong. Die bleef iets langer dan een minuut zuivere speeltijd op het scorebord staan. Namens Montenegro was Antonio Petrovic (3) de trefzekerste speler.

De kans dat Nederland de Olympische Spelen haalt moet als klein worden ingeschat. In groep A zijn verder Griekenland, Duitsland, Roemenië - vaak een maat te groot gebleken - en Macedonië de andere opponenten. Tegen dat laatste land werd tijdens het EK in Eindhoven een zege geboekt.

De top vier van beide poules gaan naar de kwartfinales. Voor de winnaars daarvan ligt een olympisch ticket klaar. Venezuela meldde zich op het laatste moment af voor het OKT. Gastland Canada had daardoor op de openingsdag vrij.