'Marathonloper drinkt te weinig'
© AFP

'Marathonloper drinkt te weinig'

NIJMEGEN/EINDHOVEN - Sommige marathonlopers zijn na een wedstrijd vier tot vijf kilo lichter. Dat is grotendeels te wijten aan vochtverlies. 'Marathonlopers zouden meer moeten drinken', is de conclusie van hoogleraar Maria Hopman (fysiologie) van het UMC St. Radboud Nijmegen. Zij deed zondag onderzoek bij de marathon van Eindhoven.

Om uit te vinden wat het lopen van een marathon voor effect heeft op de vochtbalans en de warmteregulatie lieten zij en haar onderzoeksgroep honderd testlopers de ruim 42 kilometer rennen.

Veel incidenten
Te weinig drinken kan leiden tot oververhitting, uitdroging en verstoring van de zoutbalans. Volgens Hopman zijn er de laatste tijd bij marathons veel incidenten geweest, soms met dodelijke afloop, waarbij de warmte een rol speelde.
 
'We zien nu al dat de lopers tijdens de marathon toch minder drinken dan ze zouden moeten doen', aldus Hopman. 'Het is met name een kwestie van bewustwording en training. Je kunt het lichaam deels laten wennen aan meer drinken tijdens een wedstrijd.'

Pil en sensor

De testlopers namen voor de race een pil in die via een sensor en zendertje de lichaamstemperatuur opnam en doorgaf. Zij werden na afloop van de marathon in een speciale tent getest en onderzocht.
 
De meeste testlopers raakten ondanks hun vochtverlies en de relatief hoge temperatuur (het was zondag 19 graden in Eindhoven) niet oververhit. Bij een aantal werd wel oververhitting vastgesteld, zonder dat dit leidde tot ernstige gevolgen.
 
Het onderzoek wordt verder uitgewerkt. De eerste definitieve resultaten worden volgende maand gepresenteerd op een sportcongres in Eindhoven. Naast wetenschappelijk inzicht wil Hopman de aanzet geven tot de totstandkoming van een individueel drinkadvies bij hardloopwedstrijden.