Facebook-baas Mark Zuckerberg vorige maand tijdens de onthulling van Graph Search.
Facebook-baas Mark Zuckerberg vorige maand tijdens de onthulling van Graph Search. © GETTY

Facebook gaat tieners afschermen van rondneuzende volwassenen

Facebook gaat maatregelen nemen om jonge gebruikers te beschermen tegen oudere gebruikers die via de nieuwe zoekfunctie Graph Search zoeken naar hun foto's en filmpjes. Dat heeft Facebook op het eigen officiële blog bekendgemaakt.

Berichten, foto's en video's van gebruikers die tussen de 13 en de 17 jaar oud zijn, worden gefilterd voor gebruikers van 18 jaar of ouder, meldt Facebook. Alleen vrienden en ' vrienden van vrienden' in dezelfde leeftijdsgroep kunnen hun updates dan zien. Daarnaast is aan het aantal 'vrienden van vrienden' die status-updates kunnen zien aan een maximum gebonden. Op die manier moeten de jonge gebruikers worden beschermd voor ouderen die doelbewust rondneuzen in hun foto's en filmpjes.

School
Tegenover de BBC zegt een woordvoerder van Facebook de eigen regels rondom leeftijden strict te zullen naleven. 'Een volwassene die zoekt op 'single vrouwen van 17 jaar' zal dan ook geen zoekresultaten krijgen.' De BBC liet een test uitvoeren waarbij een volwassene een zoekopdracht liet uitvoeren die betrekking had op een middelbare school. Die zou inderdaad alleen maar resultaten hebben opgeleverd van volwassenen die op de school werkzaam zijn, en van leerlingen die ouder zijn dan 17.

Het is niet de enige maatregel die Facebook neemt om de privacy van jonge gebruikers te beschermen, benadrukt het sociale netwerk. Zo is het nu al niet mogelijk voor jonge gebruikers om hun updates die  met 'iedereen' te delen. Verder geeft Facebook de jongeren het advies mee om goed te kijken naar wat ze op hun profiel zetten.

Gemakkelijker
Het vorige maand door Facebook aangekondigde Graph Search is een zoekfunctie die kan worden gebruikt om vrienden, kennissen én onbekenden te vinden die dezelfde interesses delen, of bepaalde kenmerken bezitten. Zo moet het gemakkelijker - en sneller - worden om rond te struinen in de grote hoeveelheid aan informatie die Facebook-gebruikers op het sociale netwerk posten. De nieuwe functie bevindt zich op dit moment nog in de testfase, en is daarom voor een beperkte groep Facebookers te gebruiken. Een publieke uitrol wordt later dit jaar verwacht.

Met de aankondiging van het 'tienerfilter' lijkt Facebook de te verwachten kritiek op schending van privacy van met name jonge gebruikers voor te willen zijn. Het sociale netwerk kreeg in het verleden al meerdere malen kritiek te verduren op haar privacybeleid, onder andere vanwege een functie waarmee gezichten op een foto herkend zouden kunnen worden. Die werd uiteindelijk geschrapt. Veel gebruikers die al konden stoeien met het nieuwe Graph Search lieten weten dat het een opvallend grote hoeveelheid aan (persoonlijke) gegevens gemakkelijk vindbaar maakt. Zo sprak internetonderzoeker Henk van Ess eerder al van 'Facebook Graph Data porn'.