Nieuw verschijnsel onder tieners: slaapsms'en
© Thinkstock

Nieuw verschijnsel onder tieners: slaapsms'en

Steeds meer tieners kampen met een nieuwe vorm van slaapwandelen: het slaapdronken sms'en. Die ontdekking deed de Amerikaanse professor Elizabeth Dowdell.

Dowdell, professor aan de universiteit van Villanova, doopte het fenomeen slaapsms'en. Het betekent dat tieners berichtjes sturen terwijl ze nog slaapdronken zijn.

'Als de gsm van jongeren afgaat, zullen ze de sms sowieso beantwoorden. Het kan zijn dat ze normale zinnen maken, maar ze kunnen ook complete onzin antwoorden. Vaak overschrijden ze zo onbewust grenzen en zeggen ze bijvoorbeeld aan voormalige geliefden dat ze hen missen of ernaar verlangen om hen te zien. Net zoals bij het slaapwandelen, zullen ze zich niet herinneren dat ze deze ongepaste berichten hebben gestuurd', aldus Dowdell.

Slaapraad
Dowdell zegt dat tieners idealiter tussen de acht en de tien uur per nacht moeten slapen. Jongeren die veel met hun smartphone bezig zijn, komen vaak toe aan minder slaap. Het gevolg is dat hun slaappatroon verstoord raakt doordat de tieners sms'en blijven beantwoorden of omdat ze wakker worden door het geluid van hun gsm.

Een verstoring van het slaappatroon kan leiden tot obesitas, depressie, slechte schoolprestaties en andere problemen. De professor raadt daarom aan 's nachts de smartphone weg te leggen en het geluid af te zetten.