'Ouderen lezen beter vanaf tablet dan van papier'
© Thinkstock

'Ouderen lezen beter vanaf tablet dan van papier'

Senioren kunnen beter digitale boeken lezen dan de klassieke papieren variant. Ouderen lezen op de tablet of e-reader sneller dan van gewoon papier. Ook is het lezen minder vermoeiend. Voor de jongere generatie is er geen verschil. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten in de Duitse steden Mainz, Göttingen en Marburg die wordt gepubliceerd in het digitale vakblad Plos One.

De onderzoekers hebben 57 proefpersonen een digitale tekst en een tekst op papier laten lezen. Ze hielden daarbij de oogbewegingen en hersenactiviteit in de gaten. Bij de proefpersonen tussen de 21 en 34 jaar was er geen verschil merkbaar tussen digitaal en 'gewoon' papier. De deelnemers tussen 60 en 77 jaar konden de digitale tekst sneller lezen en hoefden daarbij minder hun hersenen te gebruiken.

Alle deelnemers lieten van tevoren weten het lezen van papieren boeken prettiger te vinden. Volgens Matthias Schlesewsky, wetenschapper aan de universiteit van Mainz, is dat een psychologisch aspect. Dat het lezen van digitale boeken voor ouderen beter is, komt volgens hem doordat de verlichting en het goede contrast van de letters op de witte achtergrond beter is.

Of de ouderen niet meer moeite hadden met het bedienen van de tablet of e-reader is niet onderzocht. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de vereniging van Duitse boekhandels.