IPHONE
IPHONE © UNKNOWN

'Apple raakt merknaam iPhone in Brazilië kwijt'

Apple staat op het punt om een pijnlijke nederlaag te lijden in Brazilië: de technologie-gigant uit Cupertino, Californië gaat de naam iPhone in Brazilië kwijtraken aan een nationale fabrikant die al eerder met de naam op de proppen kwam en nu een smartphone op de markt wil brengen. Nog pijnlijker: dat apparaat draait op Android, het besturingssysteem van rivaal Google.

Op 13 februari zal de Amerikaanse rechter het besluit om de naam IPHONE toe te kennen aan IGB Electronics SA officieel bekendmaken, zo meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron. Het Braziliaanse bedrijf had al in het jaar 2000 de naam IPHONE geregistreerd, lang voordat Apple haar eerste smartphone met dezelfde naam op de markt bracht - dat was in 2007.

Pas in 2008 kregen de Brazilianen ook echt het recht toegewezen om de naam te gebruiken, maar vanwege een herstructureringsproject kon het tijdelijk geen producten verkopen. Afgelopen december kondigde het aan te gaan beginnen met de verkoop van de IPHONE.

Hoger beroep
De bron van Reuters meldt dat de Braziliaanse toezichthouder IGB Electronics SA in het gelijk zal stellen, en dit betekent dat Apple zal moeten gaan betalen als het de naam iPhone in Brazilië wil blijven gebruiken. Er is echter nog hoop voor Apple, want het bedrijf kan nog in hoger beroep, en de verwachting is dat het dat ook zal doen.

Het eerste apparaat in de Braziliaanse IPHONE-lijn heet de Gradiente Neo One, draait op Android 2.3 en heeft dual sim, 3G, wifi en bluetooth. Daarnaast is het met een prijs van 600 reaal (222,92 euro) een stuk goedkoper dan de nieuwste smartphone van Apple, die in Brazilië voor niet minder dan 1200 reaal (445,83 euro) over de toonbank gaat.