'Wat is de impact van sociale media op het onderwijs?'
© UNKNOWN

'Wat is de impact van sociale media op het onderwijs?'

Wat is de impact van sociale media op het onderwijs, op de politie of op sociale omgangsvormen? Socialemediaredacteur Heleen van Lier onderzoekt voor de Volkskrant hoe sociale media de maatschappij hebben veranderd. Ze zal regelmatig verslag doen van het onderzoek, waar ook lezers aan kunnen bijdragen. Vandaag: onderwijs en pedagogiek.

 
Wat denk jij dat de invloed van sociale media op het onderwijs en pedagogiek is? Alle tips, voorbeelden en ervaringen zijn welkom.

Het eerste maatschappelijke veld dat ik nader aan het onderzoeken ben, is het onderwijs en pedagogiek. Een interessant speelveld, want de leerlingen van nu zijn 'digital natives', maar hun onderwijzers en opvoeders niet. Ik ga onderzoeken welke implicaties dit heeft en hoe  hiermee wordt omgegaan in het onderwijs.

Vragen die ik heb zijn: Hoe worden leerlingen opgevoed in het verstandig omgaan met sociale media? Worden kinderen nog steeds gewaarschuwd voor de vreemde man met snoepjes terwijl pedofielen actief zijn in de 'veilige zones' van kinderen zoals Habbo Hotel?

Bangalijstjes
Ook pesten gebeurt tegenwoordig vaak via sociale media, bijvoorbeeld door zogenoemde bangalijstjes op te stellen en bezem-filmpjes op YouTube te plaatsen, waarvan de digitale sporen moeilijk uit te wissen zijn. Wat voor consequenties heeft dit?

En hoe gaan leraren bijvoorbeeld om met leerlingen die vrienden willen worden op Facebook of reageren op tweets. Moeten leraren zich verre houden van sociale media om distantie te bewaren, of kun je leraren daarin niet tegenhouden - of misschien juist stimuleren?

Om antwoord te vinden op deze vragen ga ik beschikbare onderzoeken raadplegen en veel mensen met kennis van zaken interviewen. En morgen ga ik naar het onderwijscongres NOT in de jaarbeurs Utrecht, waar een aantal lezingen over dit onderwerp worden gegeven. Ook wil ik jouw input:

Wat denk jij dat de invloed van sociale media op het onderwijs en pedagogiek is? Alle tips, voorbeelden en ervaringen zijn welkom. Reageer hieronder, of via Twitter, Facebook of Google+.