Anton Mussert in 1935
Anton Mussert in 1935 © ANP

VPRO komt met tv-serie over NSB-leider Anton Mussert

Acteur en schrijver Kees Prins werkt voor de VPRO aan een driedelige dramaserie over het leven van NSB-leider Anton Mussert.

'Het is een tragisch verhaal van een man met grootheidswaan die na de oorlog -al dan niet terecht- ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd', aldus Prins tijdens het radioprogramma Andersdenkenden van de RKK.  

Anton Mussert was de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Bij de bevrijding werd Mussert gevangengenomen en in het kader van de Bijzondere Rechtspleging ter dood veroordeeld. Mussert werd op 7 mei 1946 op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar geëxecuteerd.

Rechtsgeldig
Prins: 'Er zijn vragen of die gang van zaken eigenlijk wel rechtsgeldig was. Het is mooi om dat verhaal te vertellen terwijl je een man ziet die eigenlijk tot het einde toe in zijn ideeën is blijven geloven, terwijl je alles om hem heen in elkaar ziet storten.' Prins vindt Mussert 'een hele wonderlijke figuur'.

Het is nog niet duidelijk wanneer de serie bij de VPRO op televisie te zien zal zijn. Prins is zelf onder meer te zien als hoofdrolspeler in de tv-serie Overspel, waarvan volgend jaar het tweede seizoen wordt uitgezonden. Ook schreef hij mee aan de musical over het leven van André Hazes.