Demonstratie van het nieuwe Apple Maps op de iPad.
Demonstratie van het nieuwe Apple Maps op de iPad. © AP

'Google heeft Maps voor iOS 6 al klaar'

Google zou Apple ter goedkeuring een app hebben voorgelegd die toegang biedt tot Google Maps onder het besturingssysteem iOS 6, dat gebruikt wordt voor onder meer iPhone en iPad. Meteen na lancering van iOS 6 ontstond donderdag een storm van kritiek op Apples nieuwe kaarten-app, die Google Maps vervangt.

Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Apple-gebruikerssite 9to5mac.com. Apples kaarten-app is ontwikkeld met technologie van de Nederlandse fabrikant van navigatieapparatuur TomTom. Gebruikers van over de hele wereld meldden de eerste 24 uur dat de nieuwe app moeite heeft met het vinden van de meest elementaire locaties en routes.

Steve Jobs
De vervanging van de standaard-kaartenapp door Apples eigen product vloeit voort uit de strijd tussen Apple en Google die ontstond nadat Google zijn eigen besturingssysteem Android presenteerde. De vorig jaar overleden Apple-topman Steve Jobs liet weten dat Apple het concurrerende Android, dat zwaar zou leunen op door Apple ontwikkelde technieken, te vuur en te zwaard moest bestrijden.

Onenigheid
9to5mac.com heeft vernomen dat Google Maps, tot donderdag de standaard navigatie-app van iOS, al als zelfstandige app ter goedkeuring is voorgelegd aan Apple. Vanwege de onenigheid tussen de bedrijven kan het even duren voordat die in Apples app-store te downloaden is. Als voorbeeld haalt 9to5mac.com de app Google Voice aan, waarvan goedkeuring door Apple een jaar op zich liet wachten.

De Britse krant The Guardian meldde gisteren dat Google-werknemers in hun vuistje lachen om de kritiek op Apples kaarten-app.