App helpt bij 'woud' van keurmerken
© UNKNOWN

App helpt bij 'woud' van keurmerken

Milieuorganisatie Milieu Centraal lanceert zaterdag een app die consumenten in de supermarkt wegwijs biedt in wat de organisatie het 'woud van keurmerken' noemt. Winkelende mensen kunnen via de gratis app direct zien in welke mate het keurmerk rekening houdt met het milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten, zegt Milieu Centraal.

In de app zijn ongeveer 100 duurzaamheidskeurmerken opgenomen en een aantal logo's die fabrikanten zelf op hun producten zetten zonder dat die door een onafhankelijke organisatie zijn gecontroleerd.

Milieu Centraal pleit voor minder keurmerken. Volgens de organisatie zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Maar één enkel keurmerk voor duurzaamheid is niet haalbaar, zegt de milieuorganisatie. 'Twee derde van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten is Europees of internationaal en dus niet alleen in Nederland van toepassing', zegt Milieu Centraal.

Bovendien willen consumenten graag weten hoe zwaar aspecten als dierenwelzijn of de impact op het milieu wegen. Met één enkel duurzaamheidskeurmerk is niet inzichtelijk hoe zwaar elk aspect is meegenomen, aldus Milieu Centraal.