De nieuwe iPhone, generatie 5, is dunner, lichter, sterker.
De nieuwe iPhone, generatie 5, is dunner, lichter, sterker. © APPLE

De nieuwe iPhone: twaalf prangende vragen (en twaalf geslepen antwoorden)

Petje af voor de ontwerpers en ingenieurs van Apple: ze hebben met de nieuwe iPhone een groter toestel gemaakt dat kleiner is. Hoe kan dat? De Volkskrant zocht op een bijeenkomst van Apple in Londen voor de Europese media het antwoord op die en andere vragen.

Zo, een groter scherm dus. De iPhone 5 past vast niet meer in mijn broekzak.
Het scherm van de iPhone is inderdaad groter, in diameter is er een halve inch (1,27 centimeter) bijgekomen. Maar wat afmetingen betreft is het toestel niet opeens 'enorm'. Sterker nog: leg de 5 en zijn voorganger naast elkaar en de nieuwkomer is slechts 7,4 millimeter hoger - nog geen hele centimeter. Hij past waarschijnlijk nog steeds in het geinige hoesje dat je met Sinterklaas kreeg van die tante die zo handig is met het naaimachien. De iPhone 5 is even breed gebleven (5,86 centimeter) en zelfs dunner - 1,7 millimeter.

Knap. Wat schiet ik op met dat grotere scherm?
Om te beginnen kun je nu een extra rijtje pictogrammen van apps of mappen met apps kwijt op het hoofdscherm van je iPhone. Je hoeft dus minder snel naar overzichtsscherm twee, drie of vier te vegen voor je favoriete beeldenbewerker of app. Video's kun je nu in breedbeeld bewonderen. Je agenda laat meer dagen zien dan voorheen, de inbox voor je mail is net iets minder krap, je ziet meer als je over het web surft. Safari, de browser, heeft in de nieuwe versie van het iOS, de software-motor van de iPhone, trouwens de optie voor het tonen van een volledig scherm - zonder menubalken enzovoorts.

Betekent dat bij oude apps, gemaakt voor een kleiner scherm, het beeld wordt opgerekt?
Nee. Die beslaan op de iPhone 5 gewoon een kleiner deel van het scherm. Kun je je nog die zwarte balken herinneren uit de begintijd van de platte televisies? Die heeft de iPhone 5 bij oudere toepassingen ook, aan weerszijden van het beeld. Absoluut niet storend. En het nieuwe scherm leent zich goed voor de nieuwe panorama-app.

Zit Holleeders kapperblaadje nou ook al in de iPhone?
Nee, Holleeder schrijft in de Nieuwe Revu. Ik bedoel panorama als in 'vergezicht' en 'landschap'. Panorama's schieten kon je al langer met diverse toepassingen voor de iPhone, maar er zit er straks eentje ingebakken in het iOS, de softwaremotor voor Apples telefoons en tablets. Je hoeft die app alleen maar te vertellen welke kant je op gaat bewegen en daarna op start te drukken. De toepassing plakt geheel automatisch de opnamen aan elkaar en moffelt afwijkingen weg. Het corrigeert ook wilde bewegingen als je geen vaste hand hebt. Als je het heel slim aanpakt, kun je zelfs iemand twee keer op dezelfde foto zetten - dat lieten ze in Londen zien.

Ik lees dat de iPhone 5 liefst 28 gram lichter is. 28 gram! Nobelprijs?
De iPhone weegt inderdaad nog maar 112 gram. Is 28 gram veel? Nee. Maar de iPhone 4 voelde daardoor in Londen opeens als een baksteen in mijn broekzak. We slepen elke dag veel rommel mee. Sleutelbos. Bril. Portemonnee. Jas. Paraplu. Alles wat het leven lichter maakt is meegenomen. En uit technisch opzicht is het een knappe prestatie.

En dat vraagt nergens offers?
Offers, offers - da's wel zwaar aangezet. Om de iPhone 5 uit te rusten met een groter scherm en toch lichter te maken zijn hier en daar wat wijzigingen aangebracht. De grootste: het uiteinde van de kabel waarmee je het toestel aan de oplader hangt of een pc. De connector is kleiner. En past dus niet meer op allerlei fijne toebehoren, zoals luidsprekers en docking stations. Apple noemt zijn nieuwe connector 'Lightning' (bliksem). Hij is volledig digitaal.

Dus al mijn oude accessoires kunnen naar Marktplaats?
Nee. Apple verkoopt een verloopstuk, zodat je al die randapparatuur ook kunt blijven gebruiken met de iPhone 5.

Wat kan het nieuwe toestel nog meer of beter?
De iPhone kan beter luisteren (lees: de persoonlijk assistant Siri kan dat) dankzij een extra microfoon. Er zitten er nu drie in. Nieuw is ook de processor, de A6-chip, die toepassingen tot twee keer sneller maakt. Ook verwerkt de A6-chip grafische beelden sneller. Zo kun je nu als virtuele coureur in de racegame Real Racing 3 (van Electronic Arts) in een achteruitkijkspiegel zien wat achtervolgers doen. En de iPhone 5 heeft technologie aan boord voor supersnel internet - LTE in het jargon. In theorie kan deze opvolger van 3G (of UMTS - ken je deze begrippen nog?) nog 100 megabits per seconde verstouwen.

In theorie?
Ja. Op papier en in ideale omstandigheden. In Nederland is 4G of LTE nog niet verkrijgbaar, al wordt er al wel mee geëxperimenteerd.

Wat moet dat fraais kosten?
Dat is nog niet bekend. Apple maakte alleen de prijzen bij een abonnement voor de Amerikaanse markt bekend. 28 september weten we meer. Want dan is de iPhone 5 ook te koop in Nederland, een week nadat de Amerikanen hem in de winkel kunnen bewonderen. Maar reken voor Nederland op de introductieprijzen van de iPhone 4S, van 499 euro tot 799 euro afhankelijk van de hoeveelheid geheugen.

Kopen dus?
Als je in de markt bent voor een nieuw mobieltje en je al een iPhone had? Zeker weten. Het is de beste iPhone onder de iPhones. Heb je al een iPhone 4(S)? Dan is de sprong niet zo groot.
Als je liever de vrijheid van een Android-telefoon hebt, nee. Als je echt iets heel anders wilt, wat niemand anders heeft (hier de lachband) wacht je op de nieuwe Windows Phone. Die komt... ergens dit jaar nog. Schijnt.

Zo maar doen dan?
Hij is er in wit en zwart. Had ik dat al gezegd?
-----------------------------------------------------------------
Apparatsjik is een zwerfblog over technologie