Fragment uit de huidige beginleader van RTL Nieuws
Fragment uit de huidige beginleader van RTL Nieuws © UNKNOWN

Nieuwe 'look & feel' voor RTL Nieuws komt er ook aan

Ook RTL Nieuws buigt zich de komende tijd over een nieuwe 'look & feel'. Volgens adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder zijn de huidige leaders en het decor in de nieuwsstudio aan vervanging toe.

Hij reageert hiermee op de aankondiging van NOS Journaal-hoofdredacteur Marcel Gelauff dat het Journaal er vanaf komende zomer 'helemaal anders uit gaat zien'. Schreuder, die benadrukt dat RTL Nieuws haar eigen koers vaart en 'niets verandert omdat de concurrent dat doet', erkent wel dat aan een decor en huisstijl 'nou eenmaal een levensduur zit. 'En de economische levensduur van ons huidige decor zit er nu zo'n beetje wel op'.

Volgens Schreuder moet je als nieuwsorganisatie niet stil blijven staan en moet je door middel van vormgeving 'met de tijd meegaan'. 'Over vorm en inhoud gaan we nu nadenken. Het zal ergens volgend jaar zijn, maar ik sluit niet uit dat het mogelijk dit jaar al gebeurt, een nieuw leaderpakket en decor. Maar vergis je niet, het moet financieel wel kunnen. Het gaat hier om vele tonnen.' 

Schreuder vindt wel dat RTL Nieuws, maar ook het NOS Journaal, er eigenlijk nog best goed uitzien. 'Maar als het even kan, moet je het doen. Daarbij speelt nu ook de overgang op HD-kwaliteit, waar heel Hilversum momenteel mee bezig is. Als we de nieuwsuitzendingen straks in HD gaan brengen, moet je nu ook goed nadenken over een nieuwe huisstijl. En daar zijn we nu mee bezig.'

Gemiddeld elke 5 jaar een nieuwe huisstijl is RTL Nieuws overigens wel gelukt, blijkens onderstaand overzicht. (Helaas (nog) niet te zien in de apps voor iPhone en Android)