Eurocommissaris Neelie Kroes. © epa
Eurocommissaris Neelie Kroes. © epa © EPA

Prijs dataverkeer over de grens gaat fors omlaag

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gaat telecombedrijven dwingen de prijzen voor grensoverschrijdend dataverkeer met mobiele telefoons fors te verlagen. Per 1 juli 2012 komt er een maximumprijs van 90 eurocent per megabyte. Een jaar later wordt het maximum 70 cent en per 1 juli 2014 50 cent.

Bronnen in Brussel hebben een bericht hierover in het Financieele Dagblad van vandaag bevestigd. Kroes komt eind juni met uitgewerkte voorstellen. Ze had al eerder gedreigd met maatregelen, omdat telecombedrijven hun klanten te veel in rekening brengen, nu nog soms meer dan 2 euro per megabyte.

Gebrek aan concurrentie
Volgens de Nederlandse eurocommissaris is er sprake van gebrek aan concurrentie op de telecommarkt. Kroes wil dat voor mobiel bellen vanuit het buitenland op termijn dezelfde tarieven gaan gelden als voor binnenlands gebruik van de gsm. Consumenten moeten straks een afzonderlijk abonnement voor grensoverschrijdend belverkeer kunnen krijgen. Dat moet de concurrentie tussen de belbedrijven bevorderen.