Screenshot van de Facebook-pagina van Rockville Central.
Screenshot van de Facebook-pagina van Rockville Central. © UNKNOWN

Amerikaanse nieuwssite gaat volledig over op Facebook

AMSTERDAM - De Amerikaanse nieuwssite The Rockville Central gaat vanaf 1 maart volledig over op berichtgeving via Facebook. De site, die zich richt op nieuws in het gebied van Washington DC, is daarmee de eerste Facebook-only nieuwsorganisatie ter wereld.

Enige tijd geleden startte The Rockville Central een Facebookpagina, die al snel uitgroeide tot de belangrijkste plek waar hun lezers reageren en participeren. 'Wij geloven dat Facebook de plek is waar mensen heengaan voor hun online community-activiteiten. Waarom zouden we daarnaast dan nog een aparte site onderhouden en op twee verschillende plaatsen publiceren en discussies voeren?', zegt hoofdredacteur Cindy Cotte Griffiths.

Nadeel: op Facebook kunnen geen eigen advertenties worden geplaatst. 'Voor een nieuwsorganisatie die afhankelijk is van advertenties, valt het te begrijpen dat ze willen dat de bezoekers uiteindelijk naar hun site worden geleid, maar wij zijn een non-profit organisatie en er is dus geen reden om er een aparte site op na te houden', aldus Cotte Griffiths.

Volledige overstap
Het was volgens de sociale-mediasite Mashable slechts een kwestie van tijd voordat een nieuwsorganisatie volledig zou overstappen op Facebook. Grote nieuwsorganisaties zoals Al-Jazeera en The New York Times hebben honderdduizenden 'fans' op Facebook. Via de Facebookpagina van Al-Jazeera kan bijvoorbeeld de livestream van het nieuwsstation worden bekeken en kunnen nieuwsartikelen worden aangeklikt. Sinds afgelopen juli, toen Facebook een programma begon om meer in te spelen op nieuws en journalistiek, is het verkeer vanuit Facebook naar nieuwssites met 100 procent gegroeid.

Groot aantal bronnen
Maar de Facebookers leveren ook een belangrijke journalistieke bijdrage. Twitter is op dit moment nog het belangrijkste sociale netwerk voor journalisten, omdat het snel en openbaar is. Een groot voordeel van Facebook is het grote aantal potentiële bronnen: Facebook heeft ruim 500 miljoen leden van over de hele wereld.

Facebook was zo een belangrijke bron voor de revoluties in het Midden-Oosten, omdat veel demonstraties werden geïnitieerd via Facebook. 'Op deze manier konden verslaggevers de onrust in de landen monitoren en contact opnemen met bronnen', zegt de sociale-mediamanager van Al-Jazeera English, Riyaad Minty.

Ook is Facebook geschikt om gericht oproepen te plaatsen in bepaalde zogenoemde 'communities'. 'Het aantal bronnen dat we uit Facebook halen is onbetaalbaar', zegt een producent van radiostation National Public Radio, dat ruim 1,5 miljoen Facebookfans heeft. 'Er is geen vraag geweest waar we geen goede bron voor hebben gevonden via Facebook. Iedere oproep, bijvoorbeeld over mensen met schulden of die net zijn ontslagen, levert honderden reacties op.'

Word ook fan van de Volkskrant op Facebook