Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor.
Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. © ANP

Protestantse Kerk hoopt dat 'God in toespraken koning zal verschijnen'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil dat koning Willem-Alexander in zijn publieke optredens vaker over zijn geloof in God spreekt. 'Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen, en dat was opvallend. Het was mooi geweest als zijn geloof daarin doorgeklonken had', zegt PKN-voorzitter Karin van den Broeke vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

title

De kerk moet de staat 'herinneren aan het Koninkrijk van God', zegt Van den Broeke, en daarom moet de kerk constant vragen wat de overheid wil. 'Daarvan zal de koning ook een bepaald beeld hebben. Het was mooi geweest als hij dat in een openbare ruimte had geformuleerd.' Van den Broeke hoopt 'dat God ook nog eens in zijn openbare toespraken zal verschijnen'.

De koning moet zich volgens de PKN-voorzitter ook kritischer uitlaten over maatschappelijke thema's als armoede, de vluchtelingenproblematiek en duurzaamheid. 'Hij is duidelijk nog niet kritisch tegenover de politiek. Toch zou dat wel iets meer kunnen, bijvoorbeeld om een woord als participatiesamenleving concreet in te vullen.'

Het koningshuis in Nederland is van oudsher protestants, maar er zijn katholieke leden, zoals koningin Máxima. In een interview met Paul Witteman in 1997 zei Willem-Alexander: 'Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig.'

Beatrix was meer uitgesproken over haar geloof. Ze sprak van 'een vast geloof dat God mijn leven leidt'. Ook ging ze regelmatig naar de kerk en onderhield ze intensief contact met dominee Carel ter Linden en ex-priester Huub Oosterhuis.