Martine Baay-Timmerman leest een verklaring voor aan de pers.
Martine Baay-Timmerman leest een verklaring voor aan de pers. © ANP

Kamerbestuur buigt zich over chaos bij 50Plus

Een ledenvergadering van de partij 50Plus en het bestuur van de Tweede Kamer moeten orde in de voortdurende chaos van die partij brengen. De tweekoppige Tweede Kamerfractie is net voor Hemelvaartsdag uit elkaar gevallen, maar beide parlementariërs van 50Plus beroepen zich erop dat de een de ander uit de fractie heeft gezet.

Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt dat 50Plus door de commotie terugvalt van 4 naar 1 zetel, inmiddels hebben zo'n honderd leden hun partijlidmaatschap opgezegd. Volgens 50Plus Kamerlid Norbert Klein heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg hem gewezen op artikel 11 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer.

Klein daarover: 'Degene die een ander uit de fractie zet, mag de partijnaam blijven voeren.' Volgens Klein heeft Van Miltenburg hem gezegd dat hij nu de eenmansfractie 50Plus vormt, hoewel het partijbestuur Baay steunt.

Het andere Kamerlid van 50Plus, Martine Baay, vindt dat zij namens 50Plus het woord mag voeren in de Tweede Kamer. Klein wijst op de website van de Tweede Kamer, waar zijn naam achter 50Plus staat en Martine Baay een eenmansfractie vormt.

Woensdag liet Klein tijdens een persconferentie weten dat hij Baay eruit heeft gezet. Baay liet tijdens die bijeenkomst weten dat het hoofdbestuur haar steunt. Morgen vergadert het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, over de kwestie.

De partijvoorzitter en het hoofdbestuur van 50Plus staan achter Baay. 50Plus senator Jan Nagel zei zondagavond dat Klein hem afgelopen dinsdag op het Binnenhof benaderde met de mededeling dat hij Baay eruit ging zetten. 'Niemand wist er van! Baay niet, de partijvoorzitter niet en het hoofdbestuur niet!'

Klein liet zondag een verklaring uitgaan waarin hij suggereert dat hem is gevraagd terug te treden. 'Het was de bedoeling dat ik als Kamerlid zou aftreden zodat Henk Krol zijn voormalige positie als fractievoorzitter terugkreeg. Vooronderstelling is dat daardoor de kansen op goede provinciale statenverkiezingen 2015 en het continueren van het Eerste Kamerlidmaatschap van Jan Nagel vergroot worden.'

In dezelfde verklaring wijst Klein erop dat alles in het werk wordt gesteld om Krol terug te laten keren. Hij signaleert dat het hoofdbestuur van mening is dat Krol 'misschien wel laakbaar' heeft gehandeld, maar 'in ieder geval niet strafrechtelijk verwijtbaar'. Volgens Klein laten Krol en het bestuur van 50Plus zich door het eigen belang leiden 'en ook dat van externe financiers die op de rentree van Krol hebben aangedrongen'. Klein kan dat desgevraagd echter niet hardmaken.

Partijoprichter en senator Jan Nagel maakt zich zorgen over het onnodige beeld van een ruziënde partij. 'We zullen over veertien dagen een ledenvergadering hebben. Dat is niet leuk, maar in een transparante democratische partij moeten we dat doen.'