Teruglezen - Kroes: Europa is klaar voor verandering

Europa heeft gestemd, en in bijna alle landen is bekend wat de uitslag is. Met name de eurosceptische partijen boekten veel winst. Wij hielden een liveblog bij, lees hier terug hoe er vandaag in Europa is gereageerd op de uitslagen.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Spaanse oppositieleider stapt op
  Alfredo Pérez Rubalcaba, leider van de Spaanse socialisten, legt zijn functie neer na het slechte resultaat van zijn partijgisteren bij de Europese verkiezingen. In juli zal de PSOE, de grootste oppositiepartij in Spanje, een nieuwe leider kiezen. 'Het is duidelijk dat wij niet het vertrouwen van de kiezers hebben teruggewonnen', zei Rubalcaba (62) vandaag tegen verslaggevers. 'Er moet een nieuwe leiding komen die veranderingen in gang zet.'

  De vroegere vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken volgde ruim 2 jaar geleden oud-premier José Luis Rodriguez Zapatero op als partijleider. Bij de parlementsverkiezingen van november 2011 was hij lijsttrekker van de PSOE. De partij leed toen een grote nederlaag tegen de conservatieve Volkspartij van de huidige premier, Mariano Rajoy.

  De PSOE verloor zondag 9 van de 23 zetels die ze nu in het Europees Parlement bezet. Nog nooit heeft de partij bij verkiezingen voor het Europees Parlement zo'n slecht resultaat geboekt. De andere linkse partijen deden het juist goed.

 2. Europa is klaar voor verandering. Hoe je het ook wendt of keert

  Europees commissaris Neelie Kroes

  'Klaar voor verandering'
  'Europa is klaar voor verandering. Hoe je het ook wendt of keert.' Dat stelde Europees commissaris Neelie Kroes vandaag in een reactie op de verkiezingsuitslag voor het Europees Parlement. Wat de uitslag aantoont is dat er 'een overtuigende meerderheid' is voor een pro-Europese koers, maar dat er ook een duidelijke opkomst is van eurokritische partijen. Die verandering in Europa moet ook de nieuwe Europese Commissie, ook wel het dagelijks bestuur van de Europese Unie genoemd, uitstralen. Met een sterke voorzitter.

  Verder deed Kroes een oproep dat de EU zich meer moet richten op hoofdzaken dan op bijzaken. Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden wat beter nationaal geregeld kan worden, volgens de VVD'er. 'Daar zijn we allemaal bij: de ministers, het EU-parlement, de nationale parlementen en de Europese Commissie.'

  Kroes is sinds 2004 Europees Commissaris. In de eerste 5 jaar had ze de portefeuille Mededinging, nu is ze verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. De huidige commissie stopt er eind dit jaar mee.

 3. Aftreden
  De enige Europarlementariër van de partij Die PARTEI (De PARTIJ), die dit jaar voor het eerst in het Europees Parlement is gekozen, wil na een maand al weer opstappen. 'Ik zal me vier weken lang intens op mijn aftreden voorbereiden', aldus Martin Sonneborn, voormalig hoofdredacteur van het satirische tijdschrift Titanic.

  Die PARTEI, opgericht als parodie op de 'echte' politiek, neemt sinds 2005 deel aan Duitse verkiezingen en zet zich in voor onder meer verplichte quota van luie medewerkers in bedrijven, een doorslaggevende rol van bier in de politiek en de afschaffing van de zomertijd.

 4. Lange onderhandelingen
  Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland verwacht dat er lang zal worden onderhandeld over de voorzitter van de Europese Commissie en de andere leden van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. 'Wij hebben een goede verdeling van de Europese posten nodig', zei Merkel in Berlijn na overleg met leiders van haar christendemocratische CDU.

  Merkel onderstreepte dat de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker de kandidaat voor het voorzitterschap is van de Europese Volkspartij, waar Merkels CDU ook deel van uitmaakt. Zij zal zich voor hem sterk maken, maar de EVP en de Europese socialisten, die de Duitser Martin Schulz naar voren hebben geschoven, maken niet alleen de dienst uit, zei Merkel. Zij verwacht daarom intensief overleg.

 5. Vervroegde verkiezingen
  Er komen geen vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk, wat premier Manuel Valls betreft. De socialist zei dat vandaag in een reactie op een eis van het Front National (FN). Die extreem rechtse partij werd zondag de grootste bij de Europese verkiezingen in het qua oppervlakte grootste land van de EU.

  De socialist Valls benadrukte dat zijn partijgenoot François Hollande als president een mandaat van de kiezers heeft tot 2017 en dat een meerderheid van de Nationale Vergadering achter hem staat. Tevens kondigde de premier een maatregel aan die in de toekomst meer stemmen van de kiezers kan opleveren: een verlaging van de belastingen.

 6. Referendum
  De Britse premier David Cameron wil het door hem beloofde EU-referendum niet vervroegen. Dat zei Cameron in reactie op oproepen om de volksraadpleging naar voren te halen. Camerons Conservatieve Partij is in de verkiezingen verslagen door de anti-EU-partij UKIP van Nigel Farage. Het was voor het eerst dat de Europese verkiezingen niet werden gewonnen door de Conservatieve Partij of de Labour-partij. Premier Cameron zei dat de kiezers 'gedesillusioneerd' zijn door de Europese Unie en dat de boodschap 'is binnengekomen en is begrepen'.

 7. 'Nederlandse uitslag uitzondering in EU'
  Het debat over Europa is in nederland 'verzakelijkt', meent werkgeversclub VNO-NCW. De organisatie voerde campagne vóór Europa, waarbij de positieve relatie tussen Europa en de economie (export, banen, welvaart) centraal stond. Het politieke debat heeft eenzelfde pragmatische toon aangenomen, menen de werkgevers. Dat heeft zich vertaald in de verkiezingsuitslag, betoogt VNO. Daarom is in Nederland, in tegenstelling tot in veel andere lidstaten, het pro-Europese D66 de grootste geworden en heeft het eurosceptische geluid van Wilders juist stemmen ingeleverd. 'Onderzoek onder de bevolking laat zien dat een grote meerderheid van de Nederlanders de euro wil houden en de EU niet wil verlaten.'

 8. Ipsos peilde donderdag in opdracht van de NOS hoeveel zetels de Nederlandse partijen zouden krijgen. Nu de definitieve uitslag bekend is, blijkt het onderzoeksbureau er vier zetels naast te zitten. Dat is ruim binnen de marges die Ipsos hanteert, en het onderzoeksbureau is dan ook zeer tevreden.
  Ipsos legt nog maar eens uit hoe het werkt.

 9. Malta standvastig
  In Malta, de kleinste lidstaat van de EU, heeft de regeringspartij gewonnen. De Arbeidspartij van premier Joseph Muscat haalde volgens exitpolls 54 procent. 'Wij zien dat als teken van vertrouwen', zei Muscat. Hij wil in Malta het homohuwelijk invoeren en de elektriciteitsprijzen een kwart verlagen.

 10. Juncker: 'Ik heb gewonnen'
  De Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker presenteert zichzelf als winnaar van de verkiezingen en als toekomstig voorzitter van de Europese Commissie. Op Twitter schrijft hij: 'Ik ga voor geen enkele leider door de knieën. Ik heb de verkiezingen gewonnen.'

Voorbeschouwing

De eurosceptische partijen waren de winnaars van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waar het resultaat voor de PVV tegenviel (4 zetels, een verlies van 1), boekten Front National (Frankrijk), UKIP (Groot-Brittannië), Syriza (Griekenland), FPÖ (Oostenrijk) en de Vijf Sterrenbeweging (Italië) forse winst.

'Europa is klaar voor verandering. Hoe je het ook wendt of keert', zei Europees commissaris Neelie Kroes. Lees hieronder terug hoe er verder in Europa is gereageerd op de verkiezingsuitslag.