Het MERS-virus.
Het MERS-virus. © REUTERS

Nederlandse MERS-patiënten aan beterende hand

De twee Nederlandse MERS-patiënten zijn aan de beterende hand. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat mensen die nauw contact hebben gehad met de patiënten, ook besmet zijn met het virus. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gemeld.

De patiënten, een man en vrouw, raakten met het gevaarlijke longvirus besmet tijdens een gezamenlijke reis naar Saudi-Arabië. De twee zijn familie van elkaar. Ze kregen de diagnose MERS na terugkeer in Nederland en werden opgenomen in het ziekenhuis waar ze in strikte isolatie zijn verpleegd, zo maakte het RIVM vorige week bekend. De twee liggen nog in het ziekenhuis.

Zo'n 80 personen, waaronder het reisgezelschap, een aantal familieleden en mensen die contact hebben gehad met de twee patiënten voordat de ziekte bekend was, zijn onderzocht. Tot nu toe zijn de uitslagen van de testen die bij hen zijn uitgevoerd negatief, aldus het RIVM vandaag. Om andere besmettingen met zekerheid te kunnen uitsluiten worden deze testen de komende weken herhaald.

Een infectie met het MERS-virus (voluit Middle East Respiratory Syndrome) kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met gezondheidsproblemen. Sommige patiënten overlijden.

Het virus brak in 2012 uit in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn er in die regio 600 patiënten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie, de meeste meldingen komen uit Saudi-Arabië. Daar zijn tot vorige week 157 mensen aan het virus gestorven. Reizigers raken sporadisch besmet, waardoor er ook MERS-gevallen gemeld zijn in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Maleisië en de Verenigde Staten. Volgens het RIVM is het niet verwonderlijk dat er nu ook ook patiënten in Nederland zijn.