Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem met president van de Algemene Rekenkamer, Saskia Stuiveling.
Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem met president van de Algemene Rekenkamer, Saskia Stuiveling. © ANP

Financiële risico's voor schatkist fors lager

De risico's die de overheid loopt op allerlei garanties voor bijvoorbeeld leningen aan banken, de nationale hypotheekgarantie, exportkredieten en Europese noodfondsen zijn fors verminderd. Dat blijkt uit de stukken die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag op de jaarlijkse 'verantwoordingsdag' heeft aangeboden aan het parlement.

In 2012 stond de Staat nog voor in totaal 258 miljard euro garant. Vorig jaar was dat met 44 miljard gedaald tot 214 miljard euro. Dat zijn de 'binnenlandse' garanties voor burgers en bedrijven, maar ook garanties aan internationale instellingen als het IMF, de Europese Centrale Bank en Europese noodfondsen.

De binnenlandse garanties zijn onder meer gedaald doordat ING weer geld van een noodlening heeft terugbetaald en doordat de risico's bij provincies en gemeenten zijn gedaald door het 'schatkistbankieren', waarbij decentrale overheden overtollig geld verplicht bij het Rijk moeten stallen. Volgens Dijsselbloem zijn ook de garanties van Nederland aan Europese noodfondsen als het EFSF het afgelopen jaar fors teruggedrongen.

Uit de stukken blijkt verder dat het begrotingstekort vorig jaar voor het eerst in 5 jaar weer onder de Europese norm van 3 procent uitkwam, op 2,5 procent. De staatsschuld viel met 73,5 procent wel hoger uit dan verwacht. De schuld klom naar 443 miljard euro, omgerekend 26.000 euro per Nederlander.