Een scene uit de film 'La grande bellezza'
Een scene uit de film 'La grande bellezza' © AP

Critici: Bellezza en Borgman beste films

De Italiaanse tragikomedie La Grande Bellezza is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2013. De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is verkozen tot de beste Nederlandse film van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) bekend.

La Grande Bellezza van regisseur Paolo Sorrentino, over de 60-jarige journalist Jep die op zoek naar inspiratie voor zijn tweede boek van feest naar feest struint in Rome, was eerder ook al de grote winnaar bij de European Film Awards.

Op de tweede plaats eindigde het ruimte-epos in 3D Gravity van regisseur Alfonso Cuaron, met George Clooney en Sandra Bullock. La vie d'Adele van Abdellatif Kechiche, die op het afgelopen festival van Cannes werd bekroond met de Gouden Palm, is derde geworden.

Borgman was de eerste vaderlandse titel sinds 38 jaar die meedong naar de prestigieuze Gouden Palm.

Het is de elfde keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten Amour (2012), Drive (2011), Toy Story 3 (2010) en Let the Right One In (2009) de titel in de wacht. La Grande Bellezza draait op dit moment nog met veel succes in de Nederlandse bioscopen.