Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in de Tweede Kamer.
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in de Tweede Kamer. © ANP

Aanbod voor asielzoekers Vluchtkerk blijft overeind

Het aanbod dat Amsterdam heeft gedaan aan de 159 uitgeprocedeerde asielzoekers van de zogeheten Vluchtkerkgroep, blijft overeind staan. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag op de stadszender AT5. Maar hij wil wel deze avond nog weten wie er van het aanbod gebruik zullen maken.

De vluchtelingen hebben opvang aangeboden gekregen in het voormalige huis van bewaring aan de Havenstraat. Tussen de 30 en 35 mensen hebben gezegd er wel naartoe te willen, maar anderen weigeren omdat de gevangenis hen doet denken aan de vreemdelingendetentie.

Jammer, noemt Van der Laan dat. Volgens hem krijgt iedereen een sleutel waarmee hij op elk gewenst moment in of uit kan gaan. Het is een goed aanbod, zeker gezien het feit dat het volgende week gaat vriezen, aldus Van der Laan.

De groep zit nu nog in een kraakpand aan de Weteringschans. Als ze vrijdag geen uitsluitsel geven, dan wordt het dinsdag ontruimd, aldus de burgemeester. Wie er dan nog zit, loopt de kans te worden gearresteerd en weer in vreemdelingenbewaring terecht te komen.