Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. © ANP

'Nieuw' logo kost Den Haag kwart miljoen

De gemeente Den Haag neemt afscheid van zijn logo, een vliegende ooievaar. In plaats daarvan gaat de gemeente haar oude beeldmerk weer gebruiken. Die verandering kost de gemeente zeker 250.000 euro. Dat heeft de verantwoordelijke wethouder Rabin Baldewsingh vandaag bekendgemaakt.

Het 'nieuwe' logo bestaat uit een geel wapenschild met een ooievaar erop. Het schild wordt geflankeerd door twee leeuwen. Het enige verschil met het wapen van vroeger is het stadsmotto dat Den Haag sinds vorig jaar heeft: Vrede en Recht. Daardoor 'doet zich voor eerst in de geschiedenis de situatie voor dat het wapen van de stad direct verbeeldt waar de stad voor staat. De wapenspreuk 'bewijst' de voortdurende inzet van de stad en haar bewoners op het gebied van vrede en recht', schrijft Baldewsingh.

Van de 250.000 euro betaalt Den Haag onder meer nieuwe enveloppen en briefpapier en aanpassing van de gemeentelijke websites. Gemeenteauto's en straatmeubilair worden later aangepast. Daar is nog geen geld voor. In de loop van volgend jaar keert het oude nieuwe wapen van Den Haag terug.

Juridische hoofdstad van de wereld
Den Haag profileert zich in binnen- en buitenland als de juridische hoofdstad van de wereld. In de hofstad zijn veel internationale hoven gevestigd, zoals het Internationaal Gerechtshof, het Joegoslavië-Tribunaal en het Internationaal Strafhof. Ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, heeft haar hoofdkwartier in Den Haag.