Minister Opstelten van Justitie op het Binnenhof.
Minister Opstelten van Justitie op het Binnenhof. © ANP

Opstelten: geen bemoeienis onderzoek Demmink

Minister Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) bemoeit zich niet met een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink. Volgens de bewindsman is een 'document' over de kwestie-Demmink naar het OM gestuurd. 'Ik bemoei me niet met de kwestie. Dat is aan het Openbaar Ministerie en de rechter', zei hij vrijdag na de ministerraad.

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met seksueel misbruik van een minderjarige Turkse jongen. Volgens het AD is het door Opstelten bedoelde document een brief van het Turkse OM. Daarin zou staan dat Demmink 'op 20 juli 1996 naar Turkije is gereisd'. In die maand zou hij de Turkse jongen hebben misbruikt.

Demmink heeft altijd ontkend en gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Tot nu toe heeft het OM nog geen aanleiding gezien om de voormalige topambtenaar te vervolgen.

De Rijksrecherche deed in opdracht van justitie wel al eens eerder onderzoek naar Demmink, hoewel ze twijfelde aan de betrouwbaarheid van aangiftes. Gezien de ernst van de beschuldigingen werd er toch een onderzoek ingesteld, maar daaruit bleken geen strafbare feiten, meldde het Openbaar Ministerie in februari vorig jaar.