Deelnemers aan de Nationale Srebrenica Herdenking op het Plein in Den Haag
Deelnemers aan de Nationale Srebrenica Herdenking op het Plein in Den Haag © ANP

Kabinet zal uitspraak Srebrenica uitvoeren

Het kabinet gaat de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag over Srebrenica bestuderen en zal met de advocaat van de nabestaanden van de drie moslimmannen in overleg gaan. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad. Hij stelde dat het kabinet de uitspraak zal uitvoeren, maar wilde niet zeggen of het kabinet excuses zal maken aan de nabestaanden.

Rutte benadrukte dat er sprake is geweest van een 'zeer langlopende en slepende procesgang'. 'Wij zijn als land in cassatie gegaan, dat hebben we verloren. Daarmee ligt er een duidelijke uitspraak en die wordt uitgevoerd. Dat vereist een antwoord en de precieze maatvoering gaan we bestuderen.'

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van de drie moslimmannen die in juli 1995 op de Nederlandse basis in Srebrenica werkten. Ze werden door de Nederlandse militairen daarvan afgezet en vervolgens tijdens de val van de enclave vermoord door het Bosnisch-Servische leger.

Verantwoordelijkheid
Het kabinet heeft nooit verantwoordelijkheid willen nemen voor het van de basis zetten van de drie mannen. Rutte stelde dat de Hoge Raad de Staat daarover nu duidelijk in het ongelijk heeft gesteld.

Hij zei verder dat de val van Srebrenica 'een buitengewoon moeilijke fase is in onze geschiedenis', maar dat Nederland en Dutchbat niet verantwoordelijk waren voor de val van de enclave en voor de massamoord op ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens door het Bosnisch-Servische leger.