PVV'er Wilders vandaag in de Haagse Schilderswijk.
PVV'er Wilders vandaag in de Haagse Schilderswijk. © ANP

Wilders in de Haagse Schilderswijk: 'Ik waan me niet in Nederland'

Sinds dagblad Trouw zaterdag schreef dat de Haagse schilderswijk zich heeft ontwikkeld tot een 'enclave van orthodoxe moslims' waar een 'mini-sharia' geldt, geniet de wijk de volle aandacht van Kamerleden en bewindslieden die even verderop vertoeven op het Binnenhof. Een tripje naar de wijk is dan ook snel gemaakt. PVV-leider Geert Wilders en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher bezochten vandaag allebei, los van elkaar, de wijk.

Wilders liet zaterdag na de berichtgeving in Trouw meteen van zich horen op Twitter: 'Islamofascisme rukt op in Nederland. Totaal onaanvaardbaar. Snel Kamerdebat!' In de schilderswijk zou sprake zijn van een 'klein kalifaatje', schreef Trouw: 'Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels ook op straat toepassen. Niet-moslims worden op straat aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet bevallen, zoals het roken op straat en het gebruik van alcohol en varkensvlees.'

Wilders was vanmiddag, op de eerste werkdag na het weekend, op wandeltocht in de 'enclave' om de autochtonen aldaar een hart onder de riem te steken. 'En om te laten zien dat dit Nederland is. Dit is geen Saudi-Arabië, geen Marokko of geen Turkije', zei hij bij aanvang van zijn wandeling. 'De PVV accepteert niet dat er ook maar één centimeter van Nederland onder barbaarse sharia wetgeving valt. Dit is gewoon een stukje Nederland waar onze wetten en normen gelden.' Ook merkte hij op dat hij zich in de wijk 'niet in Nederland waande'.

Zijn tweet waarmee hij gisteren zijn bezoek aankondigde werd bijna 200 keer geretweet. 'Morgen werkbezoek aan sharia-driehoek Haagse Schilderswijk. Eerst briefing door politie en daarna door de wijk lopen.' Hij kreeg veel positieve reacties, maar ook menige verwensing en doodsbedreigingen.

'Geen shariapolite'
Toen ook het Algemeen Dagblad dit weekend polshoogte ging nemen in de wijk, was van de enclave weinig te merken. 'In Schilderswijk echt geen shariapolitie', kopte de krant vanochtend. Bewoners en politie weerspreken het artikel uit Trouw. Bureauchef Michel de Roos van de Haagse politie: 'Wij zijn in deze wijk absoluut de baas op straat. Wij komen overal waar dat moet. Er is geen sprake van dat hier een soort shariapolitie rondloopt die de bevolking controleert. De brede aanpak met buurtinterventieteams werkt juist erg goed.'

Na de journalisten was het dus vandaag de beurt aan de politiek. 's Ochtends kreeg de buurt bezoek van vicepremier Asscher. Volgens een woordvoerder 'een individueel bezoek, bedoeld om met eigen ogen rond te kijken in de wijk waar nu veel over wordt geschreven.' Daarna kwam Wilders. Volgens RTL-verslaggever Jos Heymans heeft de PVV'er een kwartier rondgelopen en geen enkele buurtbewoner gesproken (dat meldt hij op Twitter).

Geert Wilders wil een Kamerdebat over de problemen in de wijk. Als zijn verzoek steun krijgt in de Kamer, is de betreffende bewindspersoon die verantwoording moet afleggen - Asscher - in elk geval goed voorbereid. De Tweede Kamer wil naar aanleiding van het artikel in Trouw snel van gedachten wisselen met Asscher en mogelijk ook met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, zo bleek tijdens de regeling van werkzaamheden. De coalitiepartijen willen echter eest een brief over het onderwerp en mogelijk daarna nog een debat.