Toeschouwers kijken naar de geallieerden tijdens de intocht van de bevrijding van Nederland op de Dam in Amsterdam.
Toeschouwers kijken naar de geallieerden tijdens de intocht van de bevrijding van Nederland op de Dam in Amsterdam. © ANP

'Op 7 mei '45 meer mensen doodgeschoten op Dam dan gedacht'

De Duitse Kriegsmarine schoot op 7 mei 1945 waarschijnlijk veel meer mensen dood op de Dam in Amsterdam dan tot nu toe werd gedacht. Tot nu toe leek het om 22 doden te gaan, schrijft het Leidsch Dagblad. Maar nazaten die zich in het incident hebben verdiept, tellen 33 doden en hebben nog eens 10 namen die niet bevestigd zijn.

Op de Dam stonden duizenden mensen te wachten op de Canadezen, die pas een dag later kwamen. Duitsers openden het vuur, waarschijnlijk omdat de Binnenlandse Strijdkrachten Duitsers arresteerden terwijl dat tegen de afspraken met de Canadezen was. Ook in het Vondelpark en bij het Victoriahotel bij Amsterdam Centraal waren schietpartijen.

Door nabestaanden te benaderen, kwamen de nazaten er achter dat er veel meer slachtoffers zouden zijn. Het NIOD, instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies acht het 'heel goed mogelijk dat er inderdaad meer doden zijn gevallen'.